Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofalne poplave u Gruziji: Lavovi na ulicama Tbilisija ubijaju ljude (FOTO)

gruzija poplave (1)

Najmanje 12 osoba izgubilo je život u nevremenu praćenom poplavama protekle noći u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, javile su ruske agencije.

Kako prenosi Tas, 24 osobe se vode kao nestale, dok je iz zoo vrta pobjeglo oko 30 životinja.

Kako navode gruzijski zvaničnici, poplave su nanele veliku štetu, a oko 22.000 domaćinstava je bez struje.

Premijer Gruzije Iraki Garibašvili je proglasio vanredno stanje.

Spasilačke službe pronašle su tijelo jedne žrtve, koja je kako se smatra saradnik službe za vanredne situacije, mediji su javili da je na području potopljenog Zoološkog vrta pronađeno tri beživotna tijela, a gradonačelnik Tbilisija David Narmanija saopštio je prethodno da je poginulo sedam osoba, podsjeća agencija.

Medju žrtvama stihije su žitelji potopljenih kuća, jedan spasilac i dvoje saradnika Zoološkog vrta. Tbilisi je u noći na nedjelju pogodilo nevrijeme sa gradom i snažnim vjetrom i obilnim padavinama, u kojoj su potopljene kuće i zgrade, oštećeni pute, infrastruktura, izvještava ta ruska agencija. Tas navodi da je kiša u Tbilisiju i na periferiji potopila dvorišta i prizemlja više od stotinu privatnih kuća, podzemne prolaze i trgove. Prema podacima gradskih vlasti, više od 40 porodica u centru Tbilisija ostalo je bez krova nad glavom.

Načelnica službe za odnose s javnošću Zoo vrta Mzija Šarašidze, potvrdila je da je poginula jedna radnica, koja je radila 25 godina u toj ustanovi, a prije dvije sedmice je bila izgubila ruku u napadu tigra.

Ona je život izgubila sinoć, spašavajući životinje.

“Prema postojećim podacima, poginulo je sedam ljudi, mada se podaci još preciziraju”, rekao je Narmanija novinarima, dodajući da će do kraja dana posebni timovi utvrditi nastalu štetu.

Kako navodi Russia Today, na ulicam Tbilisija nalazi se nilski konj, sedam medvjeda, šest lavova, šest tigrova i 13 vukova.

Oko 30 životinja je pobeglo oz zoo vrta, a mnoge su uginule na ulicama. Kako piše Russia Today, od 17 pingvina koku su se nalazili u zoo vrtu samo su tri preživjela.

Prema nepotvrđenim informacijama, lav je na ulici usmrtio jednu ženu.

Tbilisi je u noći na nedjelju pogodilo nevreme sa gradom i snažnim vetrom i obilnim padavinama, u kojoj su potopljene kuće i zgrade, oštećeni putevi, infrastruktura, izvještava ta ruska agencija.

TASS navodi da je kiša u Tbilisiju i na periferiji potopila dvorišta i prizemlja više od stotinu privatnih kuća, podzemne prolaze i trgove.

Takođe, izlila se rijeka Vera, zvog čega je potopljen deo zoološkog vrta u Tbilisiju.

Neke životinje su se udavile a još nekoliko – uključujući tigrove i medvjede, pobjeglo je.

Specijalne službe i policija pokrenuli su potragu za 32 odbjegle opasne životinje i vlasti su pozvale žitelje Tbilisija da ne napuštaju kuće dok one ne budu pronađene.

“Traga se za po šest lavova i tigrova, sedam medvjeda i 13 vukova”, rekao je predstavnik gradskih vlasti Timur Phaladze.

Po nalogu gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija, radi otklanjanja posljedica nepogode formiran je Sstab za vanredne situacije, u kom su predstavnici MUP, gradonačelnika i gradskih rejonskih vlasti.

Spasioci i gruzijski vojnici spasili su desetine ljudi, od kojih je deset smješteno u bolnice, navodi TASS.

Garibašvili je rekao da je situacija veoma ozbiljna ali da vlasti u potpunosti kontrolišu situaciju.

Premijer Gruzije je, takođe, obećao da će pomoći postradalima.