Ubica francuskog policajca osuđen je 2013. zbog veza za džihadistima

policija – francuska – ubistvo

Muškarac koji je protekle noći ubio francuskog policajca i njegovu suprugu u napadu povezanom sa terorizmom, već je bio osuđen 2013. za učešće u džihadističkoj organizaciji povezanoj s Pakistanom, a bio je i predmet nedavne istrage o sirijskoj džihadističkoj mreži, saopćili su policijski izvori.

Napadač, koji je na smrt izbo 42-godišnjeg policajca u predgrađu Pariza, a potom u njegovoj kući držao kao taoce njegovog sina i suprugu, koju je također ubio nožem presjekavši joj vrat, identifikovan je kao Larosi Abala (25).

Neimenovani izvori bliski istrazi navode da je Abala prije tri godine osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog “zločinačkog udruživanja u cilju izvođenja terorističkih akata”, a sudilo mu se zajedno sa još sedam optuženih, prenosi AFP.

Za napad i ubistvo policajca i njegove supruge preuzela je odgovornost Islamska država (IS).

Ukoliko se potvrdi da je napad izveo IS, bit će to prvi napadu ekstremista na teritoriji Francuske nakon što je francuska vlada uvela vanredno stanje poslije niza terorističkih napada u Parizu novembra prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Do najnovijeg incidenta u Francuskoj došlo je u trenutku kada je ta zemlja, inače osnivač koalicije na čelu sa SAD koja izvodi zračne udare na IS, već pod jakim mjerama u strahu od terorističkih napada tokom Evropskog prvenstva u nogometu koje je tamo počelo u petak.