Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brenton Tarrant

Terorista s Novog Zelanda na oružju imao ispisana srpska imena (FOTO)

tarrant_novizeland

Iako neki svjetski mediji pišu da se možda radi imenima drugih terorista, riječ je vjerojatno o imenima crnogorskog vojvode i srpskog kneza

Brenton Tarrant, masovni ubica koji je u dvije džamije u Novom Zelandu ubio najmanje 49 ljudi, na municiji koju je koristio u napadu imao napisana ćirilicom dva srpska imena.

Riječ je o imenima Marka Miljanova Popovića i Stefana Lazara.

Imena crnogorskog vojvode i srpskog kneza

Iako neki svjetski mediji pišu da se možda radi imenima drugih terorista, riječ je vjerojatno o imenima crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 – 1901) bio je crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči. Stefan Lazar – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo je u borbi s Turcima na Kosovu Polju.

Imao i ime bečkog vojnog guvernera

Napadač je na municiji imao ispisano i ime bečkog vojnog guvernera Ernsta Rüdigera von Starhemberga koji je branio Beč od Turaka 1683. godine.

Imena su bila ispisana i na puškama koje je koristio.

Ekstremni desničar

Policijski načelnik Mike Bush opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista.

Policija je uhapsila četvero ljudi, no novozelandska premijerka Jacinda Ardern je potvrdila da još ljudi povezuju s ovim napadom. Među uhapšenima je i napadač.

https://www.fokus.ba/vijesti/globus/objavljen-video-napada-teroriste-koji-je-ubio-najmanje-40-ljudi-u-dzamijama/1402871/