Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaporiška oblast

Ubijen ruski novinar Maksudov: Zašto je nosio vojnu uniformu?

maksudov
FOTO: Telegram
Maksudov: Ubijen u vojnoj uniformi

Snimka ruske državne novinske agencije TASS snimljena samo nekoliko trenutaka nakon napada prikazuje Maksudova kako stenje na tlu prije nego što ga odnose

Boris Maksudov, reporter televizijskog kanala Rusija-24 koji je jučer ranjen u napadu ukrajinske bespilotne letjelice u Zaporiškoj oblasti, preminuo je. Ruski istražitelji optužili su ukrajinske oružane snage da su gađale grupu ruskih novinara na okupiranom području na jugoistoku Ukrajine.

Snimka ruske državne novinske agencije TASS snimljena samo nekoliko trenutaka nakon napada prikazuje Maksudova kako stenje na tlu prije nego što ga odnose.

“Boris Maksudov je hitno hospitaliziran, ali se pokazalo da su ozljede bile smrtonosne”, saopćila je ruska državna televizija.

Ukrajinska Pravda piše da su ruski mediji počeli širiti poruku da “Ukrajina napada predstavnike medija koji govore istinu”, ali su istovremeno prikazali snimku na kojoj se vidi da je Maksudov nosio vojnu uniformu u blizini prve linije fronta.

Iako snimka nije pretjerano visoke kvalitete, ukrajinski medije tvrdi da na uniformi ne postoje ni naznake novinarske oznake koji bi trebali nositi vojni izvještači na frontu.

Na nizu fotografija Maksudova koje su objavili ruski mediji nakon njegove smrti, Maksudov također izgleda kao vojnik – u vojnoj uniformi, sa zelenim pancirnim prslukom i zelenom kacigom. I većina drugih ruskih novinara na ukrajinskom frontu nerijetko nosi vojne uniforme.

Ukrajinska Pravda napominje da novinari na fronti obično nose odjeću plave boje te imaju velike “PRESS” oznake na leđima i prsima kako bi se lakše razlikovali od vojske.