Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"terorističke grupe"

Nešić se oglasio nakon izjave Heleza, nije mu se svidjela

Nenad Nešić
Foto: Fena
Nenad Nešić

Prije izjave Heleza, podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska Siniša Karan rekao je da su “nadležni organi registrovali više od 100 paradžemata na teritoriji Bosne i Hercegovine”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić najoštrije je osudio i odbacio izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da se u Republici Srpskoj nalaze ruski vojni kampovi za obuku i da djeluju pod okriljem MUP-a Republike Srpske.

“To je besprizorno sijanje straha u javnosti i podrivanje stabilnosti zemlje. Očekujem od OBA i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto da javnosti saopšte činjenice i zaustave ove monstruozne konstrukcije. Niti postoje kampovi u Republici Srpskoj, niti se provode bilo kakve obuke”, istakao je Nešić.

On naglašava da je indikativno da Helez “sije laži dan nakon obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske”.

“Ako postoje neke paravojske u BiH to su one kojima prijeti Helez, i tim treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH. Sve ostalo su notorne laži s ciljem sijanja straha i širenja netrpeljivosti, te rušenja integriteta MUP-a Republike Srpske. Ovakve laži i postupci su nedolični bilo kome ozbiljnom, a posebno ministru odbrane. Mislim da je krajnje vrijeme da se Tužilaštvo BiH pozabavi kontinuiranim govorom mržnje i širenjem međunacionalne netrpeljivosti od Heleza”, istakao je Nešić.

Nešić je apelovao na sve građane da ne nasjedaju na ovakve manipulacije i da ne strahuju zbog sigurnosti.

“Dvadesetosam godina nakon rata treba da pričamo o naučno-tehnološkim centrima, a ne da izmišljamo bajke o kampovima. Mislim da Helez ima ozbiljan problem s poslom na koji je izabran. Slanjem besmislenih konstrukcija u javnost Zukan Helez može samo rastjerati investitore, novac i ljude iz BiH – poručio je Nešić”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Izjava Karana

Prije izjave Heleza, podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska Siniša Karan rekao je da su “nadležni organi registrovali više od 100 paradžemata na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Karan je tada ustvrdio da ih kontrolišu i intenzivno prate “zbog potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma”. No, nije pjavnosti ponudio nikakve dokaze o tome. A, ni Nešić se tada nije oglašavao niti je javno pozivao nadležne državne službe da to provjere.