Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubijena 34 militanta u napadima na položaje Islamske države u Siriji

turska vojska

U napadima turske artiljerije i bespilotnih aviona iz južne Turske koji su imali za cilj mete Islamske države u Siriji ubijena su 34 militanta, saopćila je u ponedjeljak turska vojska.

U saopćenju se navodi da je u napadima, u odgovoru na napade Islamske države u južnoj turskoj pokrajini Kilis, uništeno šest vozila i pet borbenih položaja Islamske države.

Pogranični grad Kilis i okolna regija često su napadani raketama sa sirijske teritorije pod kontrolom Islamske države u posljednjim mjesecima, nanoseći civilne žrtve.

U nedjeljnim napadima, turske haubice i višecjevni raketni bacači pogodili su mete Islamske države dvanaestak kilometara južno od granice, a nakon toga su četiri bespilotna aviona koja su uzletila iz zračne baze Incirlik u južnoj Turskoj pogodila dodatne mete, saopćila je vojska, prenosi Reuters.

Turska je u više navrata uzvraćala na položaje Islamske države u okviru svoje vojne strategije, ali tvrdi da joj je potrebna veća podrška zapadnih saveznika, pozivajući se na problem teškog pogađanja pokretnih meta iz haubica.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je prošle sedmice da će Sjedinjene Države razmjestiti sistem lansiranja raketa u blizini pograničnog pojasa koji je bio pod napadima. Američki vojni zvaničnik potvrdio je da je taj zahtijev temom rasprava, ali odbio pružiti dodatne detalje.