Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raste broj žrtava

Ubijen novinar Reutersa, izraelska vojska ušla na teritorij Pojasa Gaze

pojas gaze
FOTO: Screenshot

Udaramo naše neprijatelje snagom bez presedana, rekao je Netanyahu

Nekoliko novinara je pogođeno u izraelskoj vatri u južnom Libanu, javlja Al Jazeera.

Jedan novinar je ubijen, a najmanje tri ranjena. Novinar ubijen u napadu u južnom Libanonu je snimatelj Reutersovih vijesti Issam Abdallah, stoji u saopćenju ove novinske agencije.

“Duboko smo ožalošćeni saznanjem da je naš snimatelj, Issam Abdallah, ubijen”, stoji u saopćenju.

Issam je bio dio Reutersove ekipe u južnom Libanu koji je davao video signal uživo.

“Hitno tražimo više informacija, radimo s vlastima u regiji i podržavamo Issamovu porodicu i kolege”, rekao je Reuters.

“Reutersovi novinari Thaer Al-Sudani i Maher Nazeh također su zadobili povrede i zatražili liječničku pomoć. Naše su misli s njihovim porodicama u ovom strašnom trenutku.”

Među ranjenima su reporterka Al Jazeere Carmen Joukhadar i kamerman Elie Brakhya.

Incident se dogodio u Alma ash-Shaabu usred rastućih napetosti na libansko-izraelskoj granici. Čini se da ih je direktno pogodila tenkovska granata, javlja AJB.

Reporteri bez granica: Namjerni napad

Jonathan Daghar, voditelj odjela za Bliski istok u Reporterima bez granica, rekao je da prve informacije pokazuju da su novinari pogođeni u Libanu bili vidljivi i da nisu bili okruženi borcima.

“Još uvijek imamo malo informacija koje nedostaju, ali sve što imamo i što znamo do sada ukazuje na namjerni napad”, rekao je za Al Jazeeru.

“Još ćemo sagledati sve podatke, ali ako se pokaže da je to bilo namjerno, onda govorimo o ratnom zločinu”, rekao je.

“Ovo nas podsjeća, nažalost, na novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh 2022. koja je također nosila novinarski prsluk, koju je također ubio izraelski metak prema njihovom vlastitom priznanju. Do danas još uvijek postoji nekažnjivost za ovaj zločin”, rekao je.

“To nas također podsjeća na sedam drugih novinara koji su radili u Gazi, ubijenih od subote, 7. oktobra.”

Netanyahu: Ovo je tek početak

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije pojašnjavao izjavu koju je dao tokom kratkog obraćanja.

“Udaramo naše neprijatelje snagom bez presedana”, rekao je Netanyahu.

“Naglašavam da je ovo tek početak.”

Izraelska vojska potvrdila kopnene napade unutar Pojasa Gaze

Izraelska vojska kaže da je izvela kopneni napad unutar granica Pojasa Gaze, i rekla je da je to učinjeno iz nekoliko razloga, javlja AJB.

Prvi je prikupljanje tijela nestalih Izraelaca koji su ostali duž te granice unutar Pojasa Gaze. Izraelska vojska kaže da su za to saznali zračnim nadzorom.

Drugi dio misije također je bio iscrpiti Hamasove protutenkovske raketne sposobnosti. Izrael kaže da je Hamas imao nekoliko položaja duž te granice, te da konačno pokušavaju prikupiti bilo kakve informacije o zarobljenicima koji su odvedeni unutar ovog pojasa.

Vojska kaže da su predmeti ili bilo kakvi tragovi koje su mogli pronaći duž te granice, za njih bila vitalna informacija. Koliko mi razumijemo taj napad, taj upad je gotov. A pješačka divizija koja je bila tamo zapravo se vratila nazad u južni Izrael.

Broj mrtvih u Gazi porastao je za 1.900, a 49 je ubijeno na Zapadnoj obali

Broj mrtvih u Gazi popeo se na 1.900, a 7.696 ljudi je povrijeđeno od početka izraelskog bombardiranja, prema podacima ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je saopćilo da je danas na Zapadnoj obali ubijeno 14 Palestinaca, čime je ukupan broj ubijenih na okupiranom području od subote porastao na 49.