Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zračni napadi izraela

Ubijena najmoćnija žena Hamasa, bila je udovica suosnivača grupe Abdela Aziza al-Rantisija

hamas vodje
FOTO: Twitter / Screenshot

Visoki dužnosnik političkog krila Hamasa, Jamila al-Shanti, udovica suosnivača Hamasa, ubijena je u izraelskom napadu na Gazu

Jedina žena u politbirou Hamasa, glavnog tijela te grupe za donošenje odluka, prema izvještajima palestinskih medija, ubijena je u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska rekla je u četvrtak da provjeravaju ti izvještaji. Prema izvještajima, 68-godišnja Džamila al-Šanti (Jamila al-Shanti) ubijena je u zračnom napadu.

Bila je udovica vođe i suosnivača Hamasa Abdela Aziza al-Rantisija, kojeg su izraelske snage ubile u aprilu 2004.

Visoki dužnosnik političkog krila Hamasa, Jamila al-Shanti, ubijena je u izraelskom napadu na Gazu.

Nije jasno je li njena smrt posljedica ciljanog napada ili je život izgubila slučajno tokom izraelskog bombardiranja. Al-Shanti je bila prva žena na visokom položaju u Hamasu. Od 7. oktobra izraelska vojska ubila je ukupno četiri člana političkog vodstva Hamasa.

hamas politbiro
hamas politbiro
Hamasov politbiro: Četiri člana ubijena od 7. oktobra

Važan dio vodstva Hamasa nalazi se u inostranstvu

Izrael je pokrenuo masovne zračne napade u Pojasu Gaze nakon masakra u izraelskim pograničnim gradovima i na muzičkom festivalu 7. oktobra, koji su su počinili pripadnici Hamasa, koji vlada Gazom. Izraelski cilj je eliminisati vojno i političko vodstvo Hamasa. Međutim, važan dio vodstva nalazi se u inostranstvu.

Hamas je pobijedio na parlamentarnim izborima 2006. u Gazi protiv umjerenije stranke Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Godinu dana kasnije Hamas je silom preuzeo isključivu kontrolu nad Pojasom Gaze.

U zračnom napadu ubijen i šef sigurnosnih snaga

U izraelskom zračnom napadu ubijen je komandant Hamasovih sigurnosnih snaga u Gazi Jihad Mehisan, izvijestili su mediji blisku grupi Hamas.

U napadu je ubijena i njegova porodica, navodi se.