Podignuta optužnica

Ubili ih srpski specijalci: Nakon 30 godina riješena misterija ubistva ruskih novinara

f_10250257_1024

Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, počinjeno 1. septembra 1991. godine na području mjesta Panjani kod Hrvatske Kostajnice na štetu dvojice ruskih novinara, Gennadija Demjanovića Kurinnoja (1950.) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948.).

Neslužbeno se saznaje da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević – Žabac.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je grupa pripadnika specijalne jedinice policije tzv. SAO Krajine, zaposjela položaj postrojbe Teritorijalne odbrane Kostajnica, koji se nalazio oko 100-ak metara od prometnice Hrvatska Kostajnica – Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik komandanta za pozadinu, prenosi Jutarnji list.

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na navedeno vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije prišli su vozilu i ustanovili da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo lične isprave, između ostalih putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubostvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je komandovao kritične zgode. Iako je osumnjičeni tada-33 godišnjak kao faktični komandant na terenu bio dužan spriječiti tadašnjeg 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim tada 26-godišnjakom, poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela, između ostalog, uzimanjem novinarske opreme, uništenjem automobila paljenjem i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih osoba na lokaciju uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari.

Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe.

Policija je protiv osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.