Globus

Pitsburška opomena

Ubistvo 11 vjernika dokaz je da u SAD raste antisemitizam

29/10/2018

Napad na sinagogu je dio duge historije bijelog supremacističkog terora protiv američkih jevrejskih zajednica

Ubistvo 11 vjernika u sinagogi u Pittsburghu, koje je u subotu izvršio Robert Bowers, pokazalo je da je u Sjedinjenim Američkim Državama u porastu antisemitizam, pišu američki i svjetski mediji, ali i rasizam i netolerancija prema različitosti od onih koji smatraju da je “bijela” Amerika ugrožena.

Krvoproliće u sinagogi “Drvo života” je znak da je mržnja prema drugom zatrovala naš društveni život, smatra Howard Fineman analitičar televizijske mreže NBC-ija, koji u tekstu za The New York Times piše kako je odrastao u toj sinagogi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Moji roditelji su tamo predavali u nedjeljnoj školi. Tamo sam na neki način naučio da čitam hebrejski… U subotu ujutro – jevrejski sabat – Jevreji na molitvi pobijeni su u sinagogi Drvo života, samo zbog toga što su Jevreji”, napisao je Fineman.

To je najvjerovatnije bio najsmrtonosniji antisemitski napad u historiji ove zemlje, prema Antidefamacijskoj ligi, stoji u tekstu.

“Moj odgovor je”, piše Finemena “bio naravno, tuga i saznanje da je ovaj užas dio većeg uzorka haosa i mržnje u Americi i širom svijeta. Crkve, manjinske zajednice, gej noćni klubovi, političari i novinari su ugroženi. Živimo u doba pušaka, bombi i kostolomaca”,

Fineman navodi i da sada mora da se zapita: ako Pittsburgh nije siguran za Jevreje, ako Squirrel Hill nije siguran, ako Drvo života nije sigurno, koje mjesto jeste?

“To je znak da je mržnja prema drugom zatrovala naš društveni život… To je znak da Trumpova nemilosrdno cinična vizija poslovanja i politike u stilu džungle razdvaja društvo koje je već pod stresom generacijske, demografske, tehnološke, ekonomske i društvene promjene.”

Trump: “Ovo je bio antisemitski napad u najgorem obliku”

Portal Politico posebnu pažnju skreće na tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da “monstruozni” napadi zahtijevaju da svi zajedno radimo kako bi se riješili antisemitskog otrova prepunog mržnje iz našeg svijeta.

“Ovo je bio antisemitski napad u njegovom najgorem obliku. Pošast antisemitizma ne može se zanemariti, ne može se tolerisati i ne može se dozvoliti da se nastavi. S antisemitizmom se moramo suočiti i osuditi ga gdje god se pojavi. Moramo stati uz našu jevrejsku braću i sestre da pobijedimo antisemitizam i pobijedimo snagu mržnje”.

Politico podsjeća i da je predsjednikova izjava ujedinjujućeg tona, koja je uključivala obećanje “da se bori za budućnost pravde, sigurnosti, tolerancije, morala, dostojanstva i ljubavi”, uslijedila nakon kritika njegovih nedavnih izjava u vezi s prijetećim bombama koje su bile usmjerene na nekoliko demokrata visokog ranga.

Amerikanci: probudite se, molim vas!

Masovna pucnjava u sinagogi u subotu je užasna. Muškarci, žene i djeca u molitvi treba da budu sigurni. Za rasističku i antisemitsku mržnju u ovoj zemlji ne bi trebalo da ima mjesta, piše za CNN Jai Parini, profesor sa Middlebury koledža, i upozorava da se fanatici ne osjećaju dovoljno dobro da bi prihvatili one koje smatraju drugačijim:

“Raznolikost ih plaši. Bijeli rasisti žele da čuju samo jezik koji poznaju: engleski. Oni se zavijaju u američku zastavu, nazivajući sebe patriotama dok ne znaju ništa o dugoj tradiciji koju predstavljaju, tradiciji koja se nadvila nad narodom koji pozdravlja ljude svih rasa, vjeroispovijesti i religije na našoj obali”.

Uz apel Amerikacima da se probude, autor ih podsjeća i kako su nastali: osnovali su nas imigranti koji su bježali u izgnanstvo u inostranstvu, naši hodočasni očevi i majke.

“Mi smo izbjeglice, izbjeglice i izbjeglice. Naša tužna istorija, naravno, uključuje tragediju ropstva i sistem Jima Crowa, i u decenijama koje dolaze moramo posebno raditi na tome kako bi prevazišli naslijeđe mržnje prema afričkim Amerikanacima, kao i naše strašne stavove prema Meksikancima i drugim imigrantima. Naravno, ovo neće biti lako, a pogotovo ne zbog prepreke govora mržnje predsjednika SAD”.

Trumpovo nerazumijevanje antisemitizma

Trebalo nam je mnogo vremena kako bi shvatili da Trump ne razumije kako funkcioniše antisemitizam, navodi Jeffrei Herf istaknuti univerzitetski profesor historije na Univerzitetu u Marylandu za Washington Post.

“Umjesto toga, pribjegavao je isticanju poruke Nacionalnog udruženja za oružje u vezi sa potrebom naoružanih stražara u sinagogi, kao da bi se naoružani čuvar mogao suprotstaviti ovom naoružanom ludaku sa AR-15 jurišnom puškom”.

Autor ocjenjuje i da nakon neonacista u Charlottesvilleu prošle godine, koji su uzvikivali “Jevreji nas neće zamijeniti”, ni Trump nije mogao naći riječi kojima bi osudio njihov antisemitizam.

“Apsurdnost ideje da malobrojna manjina Jevreja u ovoj zemlji želi ili će pokušati ili će moći da “zamijeni” bilo koga manje privlači pažnju nakon marša u Charlottesvilleu nego što je to rasprostranjenija rasistička ideologija… Anti-semitizam njeguje ovu zbunjenost jer se ne odnosi na boju kože i zato što se smatra da je mrtav i pokopan nakon poraza nacističke Njemačke…”

Herf smatra i da Trumpov doprinos oživljavanju antisemitizma u američkoj politici leži u njegovoj sklonosti teorijama zavjera.

“Realnost je da su Jevreji manjina u Americi i još su manji po cijelom svijetu. Iako smo u Sjedinjenim Državama uglavnom bijeli, mnogi od nas takođe znaju da smo u ovoj pretežno kršćanskoj zemlji i dalje trajno ‘drugi'”.

Produžetak talasa desničarskog nasilja

Napad na sinagogu je dio duge historije bijelog supremacističkog terora protiv američkih jevrejskih zajednica, stoji u tekstu The Guardian.

List dodaje da masovna pucnjava dolazi usljed talasa desničarskog nasilja širom SAD-a podstaknuta teorijama zavjere. To je takođe dio dugačke istorije bijelog supremacističkog terora usmjerenog ka američkim jevrejskim zajednicama.

“Ubistvo 11 i ranjavanje šest ljudi…došlo je dan nakon hapšenja Cezara Sayoka zbog bombaške kampanje koja je bila usmjerena na liberale, uključujući Georgea Soros. Istaknuti jevrejski milijarder, Soros je u posljednjih nekoliko sedmica bio cilj pooštene retorike zavjere od istaknutih republikanaca, uključujući Trumpa”, podsjeća britanski dnevnik:

“Post na društvenim medijima koji se smatra Bauversovim posljednjim prije napada bio je napad na HIAS, jevrejsku humanitarnu organizaciju koja pomaže migrantima, koju je optužio da radi na tome da ‘dovede okupatora da ubije naš narod'”.

Ovo uvjerenje je u skladu sa supremacističkim narativima “bijelog genocida”, koji počivaju na tvrdnji da Jevreji organizuju “demografsku zamjenu” bijelih ljudi putem imigracije.”

Američka kultura oružja

BBC posebnu pažnju posvećuje stavovima Amerikanaca o oružju. Zato u tekstu BBC navodi da studija istraživačkog centra Pew pokazuje da je podrška za kontrolu oružja veća u odnosu na zaštitu prava za nošenje oružja u Americi najviša u uzrastu od 18 do 29 godina.

“Pew je otkrio i da jedna trećina starijih od 50 godina je rekla da posjeduje pištolj. Stopa vlasništva pištolja bila je niža među mlađim odraslim osobama – skoro 28 posto”, ističe BBC i dodaje:

“Skoro 40 posto kaže da posjeduju pištolj ili žive u domaćinstvu sa jednim pištoljem, pokazalo je istraživanje iz 2017. godine, a stopa ubistva ili ubistva vatrenim oružjem je najviša u razvijenom svijetu.”

BBC objašnjava i da su na vrhu liste po broju oružja Sjedinjene Američke Države sa 270 miliona, dok su od evropskih zemalja u vrhu Švicarska i Finska.

“Koje vrste oružja ubijaju Amerikance? – Oružje u vojnom stilu je krivac za neke od najvećih masovnih pucnjava… Međutim, većina ubistava koja su uzrokovana oružjem uključuje pištolje, pokazuju podaci FBI-ja.”

U tekstu se ističe i da su pištolji u Americi jeftini, kao i da je među arsenalom oružja otkrivenim u hotelskoj sobi u Las Vegasu, odgovornog za pucnjavu u tom gradu 2017. godine Stephena Paddocka bio pištolj koji može da košta manje od 200 dolara.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.