Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubistvo kao prilika: Tursku popustljivost namjerava iskoristiti “Gazprom”

Ruski novinar Ilya Buyaev u jutrošnjem osvrtu o mogućim posljedicama jučerašnjeg ubistva ruskog ambasadora Andreija Karlova u Ankari u prvi plan je istakao mogući uticaj na rješavanje spora između ruskog diva “Gazproma” i turskih vlasti koje se odnose na nacionalizaciju Akfel holdinga.

Akfel Holding je najveći privatni uvoznik ruskog prirodnog plina u Tursku. Njegov udio iznosi preko 20%. Poslove kontroliše uticajna turska porodica Baltadzhi. Međutim, nakon pokušaja puča njihova pozicija je znatno uzdrmana.

Zbog sumnje da su povezani s organizacijom Fethullaha Gulena, koji Ankara opisuje kao glavnog ideologa propalog puča u julu, uhapšen je jedan od šefova Akfel holdinga Abdurahman Murad Baltadzhi.

Već početkom decembra, turske vlasti su počele proceduru nacionalizacije preduzeća. Razlog za to je dekret broj 674, objavljen odmah nakon puča. Dokument mora sadržavati sposobnost da “preuzmu kontrolu nad kompanijom koja je osumnjičena za finansiranje organizacije Feto”.

To je izazvalo nezadovoljstvo “Gazproma”. To ne čudi, jer je ruski državni monopol, zajedno sa svojom kćerkom “Gazprom” ima turske dionice kompanije.

Ipak, ova vijest i nije pretjerano izazvala pažnju u ruskim medijima. Na kraju krajeva, status Gazproma u ovoj investiciji od početka je nejasan.

“Gazprom” do sada bez odgovora sa turske strane

Međutim, sad nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari, pozivajući se na svoje izvore “Kommersant” je izvijestio da je “Akfel dionice” preuzeo Turski fond za osiguranje depozita (TMSF).

Saopćeno je i da je šef “Gazproma” Aleksej Miler ovo bolno pitanje postavio na sastanku s premijerom Binali Yildirimom, koji je boravio u Moskvi 6. decembra.

Novinar podsjeća da suštinska objašnjenja o ovom pitanju, ruska strana nije dobila. Do jučer razgovore sa turskim ministarstvom energetike, koji, uzgred budi rečeno, vodi Berat Albayrak, sin predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, bili su uglavnom fokusirani na male dioničare.

– Međutim, nakon jučerašnje tragedije na izložbi fotografija “iz Kalinjingrada do Kamčatka” u centru savremene umjetnosti u Ankari Rusija je konačno u situaciji da nametne svoj stav u sporu turskih vlasti i “Gazproma, tvrdi novinar Buyaev.

Ipak, Rus smatra da Erdogana neće i ne smiju optužiti za ubistvu ambasadora Ruske Federacije jer bi to bila potpuna besmislica.

– Uprkos nekim vrlo bolno kontradiktornostima u bilateralnim odnosima Rusije i Turske, dvije zemlje su važni ekonomski partneri kako u prošlosti, tako i budućnosti..

Dovoljno je podsjetiti na nedavno ratificirani projekat “Turski tok”. O glavnom izvoru prihoda – turizmu – ne treba ni trošiti riječi.

Zbog toga će Erdogan sada vrlo vjerovatno pokušati što je više moguće smiri situaciju po cijenu da Moskvi napravi i niz ekonomskih ustupaka., što je naravno, protivno interesima Ankare.

Tu je prilika da se Rusija umiješa i isposluje što povoljnije rješenje u sporu između Akfela i “Gazproma”, zaključuje ruski novinar za LifeNews.

500 miliona razloga za kompromis

Najveće kompanije unutar Akfel holdinga su Akfel Gas (ima ugovor sa “Gazpromom” za isporuku od 2,25 milijardi kubnih metara plina godišnje), Avrasia (0,5 milijardi) i Enerco (2,5 milijardi).

Prema procjenama stručnjaka godišnji promet Akfel Gasa i Gazproma premašuje 500.000.000 miliona američkih dolara.