Bijela kuća

Udar na Madura: SAD uvele nove sankcije Venecueli

maduro

Pristalice opozicije – od kojih su neki uzvikivali: “Vojniče, prijatelju, samo još ti nisi sa nama”, dijelili su letke sa planovima za amnestiju na punktovima vojske i policije

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopšteno je iz Bijele kuće.

– Nastavljamo da razotkrivamo korupciju Nicolasa Madura i njegovih bliskih saradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više da pljačkaju imovinu naroda Venecuele – rekao je na konferenciji za novinare savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton, prenosi Glas Amerike.​

Lider opozicije u Veneculi i samoproklamovani privremeni predsjednik Juan Guaido prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao građane Venecuele da se okupe na mirnom, dvočasovnom protestu u podne u srijedu, i da “traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda.”

U subotu potom, Guaido poziva pristalice širom države i svijeta da izađu na ulice, istog dana kada ističe rok Evropske unije da se raspišu novi izbori.

– U zemlji i širom svijeta, u subotu ćemo biti na ulicama Venecuele i svuda u svijetu da prihvatimo podršku Evropske unije narodu Venecuele, ali i ultimatum do nedjelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav, već i onog ko je sada preuzeo ovlašćenja predsjednika – rekao je on.

Guaido nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokratiju i odbace Madurovu vladavinu.

– Danas vam naređujem, vojnici Venecuele: ne sprječavajte mirne demonstracije kao prije – kazao je.

Pristalice opozicije – od kojih su neki uzvikivali: “Vojniče, prijatelju, samo još ti nisi sa nama”, dijelili su letke sa planovima za amnestiju na punktovima vojske i policije. Neki vojnici su bacali letke i cijepali ih. Ipak, mnogi su rekli da je njihovim porodicama dosta nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica.

O političoj krizi u Venecueli raspravljaće se u ponedjeljak, 4. februara, na vanrednom sastanku Lima grupe, koju čini 13 latinoameričkih zemalja. Domaćin sastanka u Otavi je Kanada.