Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"general armagedon"

Ugledni ruski novinar: General Surovikin smijenjen s čela zračno-kosmičkih snaga

Foto: Arhiva

Venediktov je na svom Telegram kanalu saopćio da je Surovikin uklonjen službenim dekretom, ne iznoseći dodatne detalje

Istaknuti ruski novinar saopćio je u utorak da je general Sergej Surovikin, bivši komandant ruskih ratnih napora u Ukrajini, smijenjen s dužnosti komandanta zračno-kosmičkih snaga zemlje.

Nije bilo zvanične potvrde izveštaja Alekseja Venediktova, bivšeg čelnika sada ugašene radio stanice Eho Moskve s dobrim vezama, ali su ga citirale neke druge ruske stanice vijesti na društvenim mrežama.

Venediktov je na svom Telegram kanalu saopćio da je Surovikin uklonjen službenim dekretom, ne iznoseći dodatne detalje.

General nije viđen u javnosti od kratkotrajne pobune 24. juna plaćeničke grupe Wagner i njenog čelnika Jevgenija Prigožina protiv ruskog vojnog establišmenta. Tokom pobune Surovikin se pojavio na snimku, izgledajući neprijatno i bez obilježja, pozivajući Prigožina da se povuče. Od pobune, u ruskim i stranim novinskim izvještajima piše da se protiv Surovikina vodi istraga zbog mogućeg saučesništva u njoj.

Surovikin je dobio nadimak “General armagedon” tokom ruske vojne intervencije u građanskom ratu u Siriji. Prošlog oktobra je postavljen na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, ali je u januaru ta uloga prepuštena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku generalštaba, a Surovikin je postavljen za zamjenika Gerasimova, prenosi Reuters.