Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraga od marta

Na Kanarima zaplijenjeno 700 kg kokaina, uhapšeni Hrvat i Srbin iz balkanskog kartela

FOTO: Guardia Civil/X/Fena

Tokom hapšenja kod osumnjičenika su pronađeni telefoni pomoću kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti, izvijestila je policija

Hrvatska policija učestvovala je u Europolovoj akciji u kojoj je zaplijenjeno čak 700 kilograma kokaina na putu prema Kanarskim otocima, a među četiri uhapšena je i hrvatski državljanin navodno povezan s tzv. balkanskim kartelom.

Istraga koja je započela u martu 2022. bila je usmjerena na plovilo s poljskom zastavom s privremenom bazom na Kanarima za koje se sumnjalo da se koristi za prijevoz kokaina. Od tog su trenutka tijela za provedbu zakona pratila aktivnosti posade.

Jedna osoba, italijanski državljanin, bio je povezan s italijanskom „Ndranghetom“ a drugi, hrvatski državljanin, s tzv. balkanskim kartelom. Iako se nisu bavili nikakvom profesionalnom djelatnošću, oboje su uživali visoki životni standard i istovremeno održavali plovilo u odličnom stanju.

Plovilo se kretalo raznim rutama sve do 27. jula kad su španske vlasti uočile neuobičajeno putovanje do izoliranog mjesta daleko u Atlantskom okeanu. Od tamo su otplovili 2. avgusta, a tri dana kasnije španska policija provela je raciju broda i na njemu otkrile 750 kilograma kokaina, prenosi Hina.

U međuvremenu su policajci na kopnu u Španiji uhapsili hrvatskog državljanina i još jednu osobu, srpskog državljanina. Oboje su bili osumnjičeni za koordiniranje operacije krijumčarenja droge s kopna.

Tokom hapšenja kod osumnjičenika su pronađeni telefoni pomoću kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti, izvijestila je policija.

Kažu i da je istraga otkrila značajnu prijetnju – sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da tijesno sarađuju i šalju svoje pripadnike na različite lokacije na duže vrijeme kako bi omogućili krijumčarenje droge u velikim razmjerima.

Stoga je međunarodna saradnja tijela za provedbu zakona širom EU-a bila od ključnog značaja za hvatanje osumnjičenika i sprječavanje njihovih kriminalnih aktivnosti, izvijestila je policja Hrvatske.