Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korak u pravom smjeru

EU u BiH: Važan korak je napravljen, ali će biti potrebno i naknadno praćenje

Zgrada Delegacije EU u Sarajevu
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Zgrada Delegacije EU u Sarajevu

“Ohrabrujemo političke lidere u BiH da nadograđuju trenutni zamah i preduzmu dalje neophodne korake kako bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji”, kazali su

Povodom rezultata današnjeg sastanka čelnih ljudi stranaka državne vlasti u Istočnom Sarajevu oglasili se iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Poručuju da je ovo korak u pravom smjeru.

Iz Delegacije su naveli da pozdravljaju sporazum koji su danas potpisali čelnici koalicionih stranaka na državnom nivou i usvajanje važnog zakonodavstva u vezi sa pristupanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Pozitivno je da su politički lideri BiH pokazali političku volju da zajedno rade na reformama”, poručili su.

Međutim, naglašavaju da, iako je napravljen važan korak, i dalje će biti potrebno i naknadno praćenje. Reforme potrebne za ulazak u EU donose konkretne koristi za svakog građanina BiH.

“Ohrabrujemo političke lidere u BiH da nadograđuju trenutni zamah i preduzmu dalje neophodne korake kako bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji”, kazali su.

U objavi je navedeno i da su izmjene i dopune zakona o VSTV-u dobar korak ka ispunjenju evropske preporuke o provjerama integriteta pravosuđa. Očekuju da se usvajanje završi bez odlaganja, kao i efektivna implementacija ove ključne reforme.