Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slovenija

Ugostitelji traže otvaranje, razmišljaju o tužbama protiv države

slovenija korona

Ako se utvrdi da su sastanci u formatu “B2B” doista dopušteni, neki ugostitelji najavljuju odštetnu tužbu protiv vlade jer ih o tome niko nije obavijestio na vrijeme pa su pretrpjeli materijalnu štetu

Slovenski ugostitelji, koji zbog mjera protiv pandemije koronavirusa ne rade od oktobra, u petak su u otvorenom pismu vladi zatražili brza rješenja za spas te privredne djelatnosti, a najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vrijeme epidemije Covida-19.

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plaće za radnike na čekanju na 100 posto. Također potiču vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, odgodi dospjelih kreditnih obaveza i drugim mjerama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka period nakon koronakrize.

Pojedini ugostitelji, najavili su predstavnici njihova poslovog udruženja, vjerovatno će ići i u tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa vezanih za rad u ugostiteljstvu.

Riječ je o nesporazumu koji je prije desetak dana u javnosti izazvao upravo ministar gospodarstva, nakon što su mediji objavili informaciju da se u jednoj osamljenoj gostionici blizu Ptuja sastao s većim brojem lokalnih čelnika, pri čemu su bili posluženi sendvičima.

Počivalšek se kasnije nevješto branio da se radilo o tzv. “Business to Business (B2B)” sastanku, te da se takvi sastanci smiju održavati u gostionicama, premda bez nuđenja hrane i pića, kako se kasnije ispostavilo.

Taj je slučaj stvorio aferu zbog koje se Počivalšek, ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade, izvinio javnosti zbog “čina koji nije bio najpametniji” jer vlada građanima, kako je pojasnio, mora biti uzor, ali i dalje tvrdi da nije postupio protivno protuepidemijskim mjerama i restrikcijama koje je donijela vlada.

Ako se utvrdi da su sastanci u formatu “B2B” doista dopušteni, neki ugostitelji najavljuju odštetnu tužbu protiv vlade jer ih o tome niko nije obavijestio na vrijeme pa su pretrpjeli materijalnu štetu.

Osvrćući se na tu temu i žalbe ugostitelja državni sekretar u ministarstvu gospodarstva Simon Zajec kazao je u petak da komunikacija s ugostiteljima očito “nije bila dovoljno dobra”, no da vlada tom sektoru pomaže što više može. Ugostiteljima je država već isplatila više od 110 miliona eura finansijske pomoći za mjeru čekanja na posao i za skraćeno radno vrijeme, a za ugostitelje je u pripremi i nekoliko javnih poziva u okviru kojih će dobiti novu finansijsku pomoć, rekao je.

Slovenski ugostitelji upozoravaju na primjer iz susjedne Italije gdje gostionice i drugi lokali smiju raditi uz neka vremanska i druga ograničenja, te podsjećaju da im prošle godine nisu pomogli niti tzv. turistički bonovi koje je svim građanima besplatno podijelila država, pri čemu su se mogli iskoristiti samo za noćenje, ali ne i za prehranu ili piće, prenosi Hina.