Globus

Crna Gora

Uhapšen muškarac zbog uriniranja po spomeniku 

13/06/2021

Opozicione stranke zahtijevaju da počinilac bude najstrože kažnjen uz konstataciju da je skrnavljenje spomenika narodnom heroju posljedica političke aktuelne vlasti u Crnoj Gori

Crnogorska policija je identifikovala i privela muškaraca (M.l) koji je u Nikšiću oskrnavio spomenik narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Ljubu Čupiću u samom centru grada, piše Radio Slobodna Evropa.

Policija je reagovala kada je na društvenim mrežama objavljen snimak na kome nepoznata osoba prilazi spomeniku i urinira po njemu. Snimak je izazvao niz negativnih reakcija kako od građana na društvenim mrežama tako i od strane političara.

Opozicione stranke zahtijevaju da počinilac bude najstrože kažnjen uz konstataciju da je skrnavljenje spomenika narodnom heroju posljedica političke aktuelne vlasti u Crnoj Gori.

Reagovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je pozvao nadležne organe na odlučnu i adekvatnu akciju: “To je najbjelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije koje podstiče nova parlamentarna većina”.

Nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma i državni sekretar za kontrolu rada policije Rade Milošević je pohvalio brzu reakciju policije na identifikovanju i privođenju vinovnika skrnavljenja spomenika i istakao da taj slučaj zaslužuje najrigorozniju kaznu.

Najoštrije je reagovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova osuđujući skrnavljenje spomenika.

“Na najprizemniji način vrijeđaju se antifašistička i ljudska uvjerenja i osjećanja svih koji poštuju Crnu Goru i njene heroje. Za ovakav gnusan čin opravdanja nema i počinioci moraju biti adekvatno sankcionisani”, saopšteno je iz MUP-a.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković osudio je skrnavljenje simbola antifašističkog otpora, ocjenjujući da se radi o “izolovanom činu pojedinca nastalom kao posljedica mržnje i podjela koje je generisala bivša vlast”.

Udruženje boraca i antifašista Nikšića je najavilo okupljanje na Trgu slobode, kod spomenika Ljubu Čupiću u Nikšiću, kako bi skrenuli pažnju na potrebu za odbranom tog, ali i drugih spomen-obilježja širom Crne Gore.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.