Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Uhapšen sin bivšeg selektora Srbije, policija pronašla i 115 kilograma kokaina

PXL_020720_29417349 (1)
Photo: Antonio Ahel/ATAImages /Pixsell

U 22 betonske ploče su pronađena po tri paketića kokaina, svaki težine 1.2 kilograma, a daljnjom pretragom prostora je pronađeno još 37 paketića

Bivši srpski nogometaš Dušan Petković uhapšen je u Amsterdamu kao član organizirane kriminalne grupe. U zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužiteljstva za organizirani kriminal Srbije, Sigurnosno-informativne agencije (BIA), nadležnih javnih tužiteljstava Belgije i Nizozemske, Europola i Eurojusta uhapšeno je ukupno osam osoba i zaplijenjeno je 115 kilograma kokaina.

Dušan Petković je sin pokojnog Ilije Petkovića, jugoslavenskog nogometaša i selektora srpske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine.

Ilija Petković je tada stavio ime svog sina na popis reprezentativaca, ali je naknadno odustao zbog pritiska javnosti.

Dušan Petković /u sredini/ u dresu SCG / FOTO: Starsport

Srpsko tužiteljstvo je u saopćenju potvrdilo da se još uvijek traga za preostalim pripadnicima organizirane kriminalne grupe. Uhapšenu osmorku se tereti za krivična djela udruživanja radi počinjenja krivičnih djela i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, prenosi Nova.rs.

Pretpostavlja se da su pripadnici grupe organizirali transport veće količine kokaina iz Južne Amerike u luku Rotterdam, te daljnji prijevoz do belgijskog grada Arlona. Upravo je u Arlonu provedena zajednička akcija nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Organizirana kriminalna grupa je registrovala kompaniju koja se bavila preprodajom betonskih ploča. Najprije su kupovali betonske ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamjenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u Arlonu, u koje su sakrivali pakete s kokainom.

U 22 betonske ploče su pronađena po tri paketića kokaina, svaki težine 1.2 kilograma, a daljnjom pretragom prostora je pronađeno još 37 paketića.

Iz Tužiteljstva su rekli kako se pronađeni kokain preko njemačke špediterske firme trebao distribuirati do njemačkog grada Triera, a zatim i do hangara te kompanije u Londonu radi daljnje prodaje.

Nije ušao u avion

Dušan Petković, sin selektora reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilije Petkovića nije bio u avionu kojim je reprezentacija Srbije i Crne Gore doputovala na SP u Njemačku, glasila je tada informacija koju su objavili mediji.

Ilija Petković preminuo je 2020. godine

Jedina reakcija, nakon što se selektorov sin nije iskrcao iz aviona, stigla je od glasnogovornika reprezentacije SCG Aleksandra Boškovića, koji je tada kratko rekao: “Dušan Petković nije doputovao s ekipom”.