Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšena dva muškarca koja se dovode u vezu s napadom u Briselu

hapsenje brisel

Belgijska policija uhapsila je već dvojicu muškaraca, koji se dovode u vezu sa jutrošnjim bombaškim napadima u Briselu. Obojica su uhapšena na Sjevernoj željezničkoj stanici, koja je udaljena nešto više od kilometra od podzemne željezničke stanice Maelbeek, gdje se desio drugi napad.

Kako javljaju agencije, na snimkama sa nadzornih kamera u zračnoj luci najvjerovatnije se vidi i trenutak kada je jedan od bombaša detonirao bombu.

Svaki dio zračne luke u Briselu je pokriven s četiri nadzorne kamere, uključujući i dvoranu za dolaske u kojoj je jutros najmanje 13 ljudi poginulo i 35 teško ozlijeđeno.

Također, policija pregledava i nadzorne kamere na metro stanici Maelbeek, gde je stradalo 15 osoba, a 55 ranjeno 79 minuta nakon napada na aerodromu.

Objavljen je i prvi video snimak trenutka eksplozije na aerodromu u Briselu…

Belgijski ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su neki od učesnika terorističkog čina “još uvijek na slobodi”.

Najim Laachraoui i Mohamed Abrini, osumnjičeni za napad u Parizu u novembru prošle godine, i dalje su u bijegu, a prema pisanju britanskog Telegrapha jedna je od policijskih teorija da su oni odgovorni za današnje napade u Briselu.

najim1

Najim Laachraoui

Sirijac Laachraoui (24) otišao je u Siriju u februaru 2013. godine i potom se vratio u Evropu pod lažnim imenom Soutane Kayal, koje je koristio na putovanju kroz Mađarsku u septembru prošle godine sa Salahom Abdeslamom koji je prošle sedmice uhapšen upravo u Briselu.

Policija je potvrdila da je njegov DNK pronađen na nekoliko eksplozivnih pojaseva koji su korišteni u pariškim napadima. DNK je pronađen tokom istraga u Auvelaisu i briselskom okrugu Schaerbeek, piše Telegraph.

Mohamed-ABRINI

Abrini: U bijegu od napada u Parizu

Tridesetogodišnji Mohamed Abrini, Belgijanac marokanskih korijena, viđen je s Abdeslamom, prijateljem iz djetinjstva, neposredno prije napada na Pariz.

abdeslam i abrini

Abrini i Abdeslam

Snimljen je na benzinskoj tsanici na putu za Pariz u iznajmljenom Renaultu Clio koji je dva dana kasnije korišten u napadu na glavni grad Francuske kada je ubijeno 130 ljudi.