Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ispitivanju u tužilaštvu

Uhapšeni hrvatski policajci prijavljeni za silovanje žene

policija hrvatska
Ilustracija: Pixsell/Ivo Cagalj

Nakon ispitivanja će izaći pred dežurnog sudiju, koji će potom odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili će im biti određen jednomjesečni istražni zatvor

Kako je danas saopćila Policijska uprava ličko-senjska, dva policajca iz te policijske uprave su uhapšena zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo protiv spolne slobode na štetu ženske osobe. Nad njima je policija dovršila kriminalističko istraživanje te je protiv njih podignuta krivična prijava, stoji u saopćenju.

Žena ih prijavila za silovanje, tužioci ih upravo ispituju

Kako neslužbeno saznaje Index, za silovanje je policajce prijavila žena koju obojica poznaju od ranije. Index saznaje i da žena nije bila privedena, no prema neslužbenim informacijama, sumnja se da se silovanje dogodilo u automobilu.

Uhapšeni policajci trenutno su na ispitivanju u Županijskom Državnom odvjetništvu. Nakon ispitivanja će izaći pred dežurnog sudiju, koji će potom odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili će im biti određen jednomjesečni istražni zatvor.

Policija u saopćenju navodi da “nije u mogućnosti objaviti više informacija o navedenom događaju”, a “sve s ciljem zaštite žrtve krivičnog djela od sekundarne viktimizacije”.

Danas će biti udaljeni s dužnosti

Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti te da će danas biti udaljeni s dužnosti, objavila je policija.

Policija u saopćenju navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

“Umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju”

“Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja”, stoji u policijskom saopćenju.

“Iako su počinitelji uhapšeni i protiv njih je podnesena krivična prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanesena je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana”, zaključuje se u policijskom saopćenju.