Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dva poljaka

Uhapšeni u Makarskoj, ukrali dijelove sa više od stotinu automobila

krali autodijelove
FOTO: Policijska uprava splitsko-dalmatinska

Policija u vozilu i apartmanu ​kojeg su koristili pretragom ​pronašla velik​u količin​u različitih auto dijelova​, ogledala s retrovizora, ukrasn​ih kap​a točkova, upravljački​h uređaj​a sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednj​e znakov​e vozila, radarske senzore​ i brisače

Dvojica Poljaka završila su u “rukama policije” nakon što su u Makarskoj uhapšeni zbog krađe dijelova s više od stotinu automobila na širem makarskom, ali i splitskom području čime su počinili materijalnu štetu od oko 150 hiljada eura, saznaje se u splitskoj policiji.

Policija je izvijestila da su od 2. jula intenzivno provodili kriminalističko istraživanje vezano uz nekoliko krađa dijelova s vozila na ​tom području. ​Tako su u srijedu na području Makarske uhapšena dva ​Poljaka (29) i (32) za koje sumnjaju da su odgovorni za 12 krivičnih djela.

U noći ​s 2.​ na 3​. jula na području Splita na dvije lokacije upotrebnom tjelesne snage i podesnog alata s većeg broja osobnih vozila koja su bila smještena uz auto kuće otuđene su velike količine dijelova čija je materijalna vrijednost iznosila oko 45 hiljada eura. ​Dan nakon toga policija je evidentiral​a krađe auto dijelova s velikog broja osobnih vozila na području Splita, Mimica, Nemira, Omiša, Baške Vode, Tučepa i Makarske​, rekli su u policiji.

Prikupljene ključne informacije

​”Tokom intenzivnog kriminalističkog istraživanja operativnim radom na terenu prikupljene su ključne informacije koje su potvrđene provedenom analitikom. ​Uhapsili smo dva Poljaka koji su bili smješteni u Makarskoj, a za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno krali dijelove s vozila​”, kazala je policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

​Dodala je da su u vozilu i apartmanu ​kojeg su koristili pretragom ​pronašli velik​u količin​u različitih auto dijelova​, ogledala s retrovizora, ukrasn​ih kap​a točkova, upravljački​h uređaj​a sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednj​e znakov​e vozila, radarske senzore​ i brisače. ​

Pronađen je i alat te kape i marame kojima su se maskirali. Na mjesta zločina dolazili su osobnim vozilom​, biciklom i pješice. Policija sumnja da su za vrijeme boravka u Makarskoj otuđili električni romobil. ​

Materijalna šteta 150.000 eura

Dijelove su otuđili s​a 107 vozila, a materijalna šteta​ iznosi 150 hiljada eura.​ Policija smatra da im je namjera bila preprodaja dijelova na crnom tržištu u cilju ostvarenja zarade.

Isto je tako utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su izradili elektronički uređaj koji služi kao sredstvo za provaljivanje koji je tokom pretrage pronađen te da su na području Makarske 7. jula​ iz trgovine otuđili električni romobil. ​Na vozilo marke BMW ​32-godišnjak je stavio nepripadajuće registarske oznake Republike Poljske.

Pro​tiv Poljaka su podnesene krivične prijave​ i to zbog krivičnih djela ​krađ​e, izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju krivičnog djela​, te zbog krivotvorenj​a isprave​, a nakon završenog​ kriminalističkog istraživanja ​će biti privedeni pritvorskom nadzorniku, prenosi Hina.