Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forbes

Ukrajina izgubila nekoliko Leoparda: “To je cijena uspješne protuofanzive”

Foto: Twitter

To što je izgubljeno nekoliko specijaliziranih vozila ne znači da je napad na ruske položaje kod Male Tokmačke propao

Ukrajina je već pretrpjela teške gubitke u opremi, a protuofanziva je tek počela. Vodeće dvije brigade u ukrajinskoj protuofanzivi izgubile su najmanje pet specijaliziranih vozila u svom napadu južno od Male Tokmačke protekle sedmice.

Opremljena minskim plugovima i valjcima, ova vozila vode tenkove i borbena vozila pješadije kroz minska polja orući i pripremajući stazu kako bi tenkovi mogli probiti neprijateljsku crtu odbrane.

Gubici ne znače propast napada

To što je izgubljeno nekoliko specijaliziranih vozila ne znači da je napad na ruske položaje kod Male Tokmačke propao, piše Forbes. Barem još neko vrijeme. Frontalni napad na protivničke utvrde, odnosno probijanje odbrambenih linija, jedna je od najtežih i potencijalno najskupljih operacija u kopnenom ratovanju.

Čak i najbolje opremljene, najbolje obučene vojske očekuju da će izgubiti čak polovicu jurišnih snaga tokom uspješnog prodora. Kako to već biva, ukrajinska 47. jurišna brigada u samo sedam dana teških borbi morala je napustiti tri od svojih šest najboljih vozila za proboj – Leoparde 2 finske proizvodnje.

Drugi potvrđeni ukrajinski gubici uključuju specijalizirano vozilo sovjetskog tipa IMR-2 i bivši njemački Bergepanzer.

Strateški važan grad i koridor

Ukrajincima je posebno važno područje južno od Male Tokmačke za liniju ratišta u Zaporižji, 10-ak kilometara sjeverno od strateški važnog grada Tokmaka koji se i sam nalazi duž glavnog koridora od Melitopolja pod ruskom okupacijom na Azovskom moru.

Ako se ukrajinske snage uspiju probiti kroz minska polja južno od Male Tokmačke i pobjeći do Tokmaka, a potom do Melitopolja, imaju priliku prepoloviti ruske snage u Ukrajini. Izgubljena vozila, stoga, piše Forbes, vjerovatno su neizbježni trošak uspješne protuofanzive, prenosi Index.