Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Ukrajina pokušava evakuirati civile, najavljeno otvaranje deset humanitarnih koridora

izbjeglice ukrajina

Rusija i Ukrajina su spremne za treću rundu pregovora u ponedjeljak dok moskovske invazione snage nastavljaju razorne napade na bivšu sovjetsku državu

Ukrajina će u ponedjeljak pokušati evakuisati civile kroz 10 “humanitarnih koridora”, uključujući gradove u blizini glavnog grada Kijeva i u istočnom dijelu Luganska, rekla je zamjenica premijera Irina Verešuk.

– Još jednom ćemo pokušati da deblokiramo kretanje humanitarnog konvoja koji je prevozio hranu i lijekove za lučki grad Mariupolj iz Berdjanska na jugoistoku Ukrajine – rekla je ona u video obraćanju, prenosi Reuters.

Rusija i Ukrajina su spremne za treću rundu pregovora u ponedjeljak dok moskovske invazione snage nastavljaju razorne napade na bivšu sovjetsku državu.

Razgovori dolaze dok se ruske trupe približavaju Kijevu i nastavljaju s nemilosrdnim bombardovanjem opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, gdje je skoro 2.200 ljudi ubijeno u napadu, prema lokalnim zvaničnicima.

Ukrajinski i ruski predstavnici razgovarat će u ponedjeljak putem video linka, rekli su savjetnik ukrajinskog predsjednika i glasnogovornik Kremlja.