Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izraelski mediji

Ukrajina traži da joj Izrael proda sistem protuzračne odbrane “Gvozdena kupola”

kuppp

“Treba nam pomoć Izraela… mislim da nam je potrebna vojno-tehnička podrška; potrebna nam je ‘Gvozdena kupola’ koja će nam omogućiti da spasimo naše žene i djecu od granatiranja ruskih projektila na našoj teritoriji”

Ambasador Ukrajine u Tel Avivu Jevgen Kornijčuk pozvao je u utorak Izrael da proda svoj sistem protuzračne odbrane “Gvozdena kupola” Kijevu, kritikujući tu zemlju zbog odbijanja pružanja bilo kakve vojne pomoći.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Jevgen Kornijčuk je rekao da oni takođe žele da Izrael odobri premještaj njihovog protutenkovskog raketnog sistema Spike SR iz Njemačke u Ukrajinu, objavio je list The Jerusalem Post.

“Želim da se izraelska vlada udalji od svoje zone udobnosti i vrati se u stvarnost”, rekao je on, dodajući da im je potrebna pomoć Izraela.

Podsjetivši da, iako su SAD dale dozvolu za prebacivanje raketa iz Njemačke u Ukrajinu, Kornijčuk je rekao da je Izrael to odbio dok je Berlin želio da izvrši transfer.

“Treba nam pomoć Izraela… mislim da nam je potrebna vojno-tehnička podrška; potrebna nam je ‘Gvozdena kupola’ koja će nam omogućiti da spasimo naše žene i djecu od granatiranja ruskih projektila na našoj teritoriji”, dodao je ukrajinski ambasador.

Optužujući Izrael da oklijeva pružiti Kijevu bilo kakvu vojnu pomoć, čak i onu odbrambenog karaktera, Kornijčuk je rekao da sistem “Gvozdena kupola” nije oružje već sredstvo koje će spasiti živote.

“Ne treba nam donacija. Želimo da ga kupimo”, naglasio je ambasador, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pojedini izvori tvrde da je malo vjerovatno da će Izrael prodati sistem Gvozdene kupole Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji zbog propisa potpisanih sa SAD-om o izvozu oružja.