Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napetosti s Rusijom

Ukrajina uvodi ratno stanje?

rusija

Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je sinoć, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

On je dodao da bi ukrajinska Vrhovna Rada u ponedjeljak trebalo da odluči o toj mjeri, kojom bi se ograničile građanske slobode, državnim institucijama dati veća ovlašćenja, navodi Reuters.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su 25, prenijeli su ruski mediji.

Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo, navodi Reuters.

Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamjenik ruskog ambasadora pri toj svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski. Održavanje sjednice predviđeno je za 11 sati po njujorškom vremenu, prenio je TASS.

NATO podržava Ukrajinu

NATO je danas saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava.

To je na svom Twitteru napisala portparol NATO Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

“NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući pomorska prava u njenim teritorijlnim vodama. Pozivamo Rusiju da omogući nesmetani pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom”, napisala je ona.