Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dronovi?

Ukrajinci napali Sevastopolj, ogroman oblak dima diže se na Krimu

krim vatra

Veliki požar izbio je u krimskom lučkom gradu Sevastopolju nakon što je najvjerovatnije dron pogodio rezervoar goriva, napisao je na Telegramu Mihail Razvozjajev, guverner kojeg je postavila Rusija.

“Prema preliminarnim izvještajima, napad dronom vjerovatno je uzrokovao požar”, napisao je rano u subotu, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Dodao je da je plamen zahvatio područje od oko 1.000 metara kvadratnih. Još uvijek nema informacija o žrtvama.

Na snimcima koji se šire društvenim mrežama, a koji navodno prikazuju požar, vidi se plamen koji “guta” rezervoare goriva i gusti crni dim koji se diže iznad grada.

Ukrajina je u više navrata objavila svoju namjeru da povrati poluotok Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine uz međunarodno negodovanje.

Razvozjajev je u ponedjeljak izvijestio da je ruska vojska uništila ukrajinski dron koji je u ranim satima pokušao napasti luku, a da je drugi dron eksplodirao. Eksplozije su razbile prozore na nekoliko stambenih zgrada, ali nisu uzrokovale nikakvu drugu štetu, rekao je.

sevastop

Bio je to posljednji u nizu pokušaja napada na Sevastopolj, glavnu pomorsku bazu ruske Crnomorske flote. Nakon prethodnih napada na Sevastopolj i druga područja, ukrajinski dužnosnici prestali su otvoreno preuzimati odgovornost, ali ističu da Ukrajina – kao odgovor na rusku agresiju – ima pravo napasti bilo koju metu.

Požar u Sevastopolju uslijedio je dan nakon što je baraž ruskih projektila pogodio stambena područja u Ukrajini ubivši 25 ljudi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da njegovim trupama osiguraju bolju protuzračnu odbranu, uključujući borbene avione.

“Protuzračna odbrana, moderna avijacija – bez koje je nemoguća učinkovita protuzračna odbrana – artiljerija, oklopna vozila. Sve što je potrebno za pružanje sigurnosti našim gradovima, našim selima, kako u zaleđu, tako i na prvim linijama”, naveo je Zelenski u videoporuci u petak navečer.

Osudio je napad u gradu Uman u ranim jutarnjim satima u petak u kojem je rekao da su ubijene najmanje 23 osobe, uključujući četvero djece.

Deset stambenih zgrada pogođeno je projektilima u Umanu, u regiji Čerkasi, rekli su dužnosnici. Uništen je jedan stambeni blok. U napadu je povrijeđeno osamnaest osoba, od kojih je devet na liječenju u bolnici.

U regiji Dnjepropetrovsk jedna žena i njena dvogodišnja kćerka također su poginule u noćnom ruskom granatiranju.

“Rusko zlo može se zaustaviti oružjem – naši branitelji to rade. I to se može zaustaviti sankcijama – globalne sankcije moraju biti pojačane”, napisao je Zelenski na Twitteru ranije tog dana.

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni u petak je rekao da su tokom noći na Ukrajinu ispaljena 23 projektila. Od toga je 21 oboren, zajedno sa dva drona. Ukrajinska vojska je saopćila da su krstareće rakete ispaljene i u blizini glavnog grada Kijeva, a protuzračna odbrana je oborila njih 11.

U granatiranju grada Donjecka na istoku Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom ubijeno je sedam ljudi, a 19 je ranjeno, izvijestile su lokalne vlasti u petak.