Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci napreduju kod Bahmuta, Britanci: Rusija stvara nove vojne formacije

tenk ukrajinska vojska
Foto: Facebook

Ukrajinska vojska saopćila je prošle sedmice da Rusija napada prema Kupijansku, gradu u regiji Harkov

Situacija u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkov je “teška”, ali ukrajinske snage odbijaju ruske napade i ponovo su zauzele nekoliko kvadratnih kilometara na istočnom frontu tokom protekle sedmice, rekla je u ponedjeljak zamjenica ministra odbrane.

Ukrajinska vojska saopćila je prošle sedmice da Rusija napada prema Kupijansku, gradu u regiji Harkov.

-Situacija u pravcu Kupijanska je teška. Neprijatelj ne odustaje od planova za napredovanje, neprijatelj dovlači dodatne snage – rekla je Hana Maliar za nacionalnu televiziju.

-Imamo povjerenje u naše branioce, ali im je tamo jako teško i neprijatelj tamo ne napreduje – rekla je ona.

Maliar je rekla da ukrajinske snage napreduju južno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele u maju nakon krvave višemjesečne borbe, i da su tokom protekle sedmice oslobodile još tri kvadratna kilometra.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri ove izvještaje.

Britanci: Rusija stvara nove vojne formacije

Rusija proširuje svoje vojne strukture dok rat u Ukrajini i dalje traje, prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Ministarstvo odbrane tvrdi da Rusija stvara novu formaciju, 18. kombiniranu brigadu.

Ministarstvo kaže da će vojska vidjeti kako će se brojne postrojbe trenutno raspoređene u Khersonu spojiti zajedno, a vjerovatno će se sastojati “uglavnom od mobiliziranog osoblja i usredotočiti se na obrambene sigurnosne operacije na jugu Ukrajine”.

Obavještajni podaci Ministarstva obrane sugeriraju da Rusija vjerojatno namjerava osloboditi iskusnije postrojbe za borbu u ključnim područjima, s “realnom mogućnošću da je to dovelo do nedavnog preraspoređivanja zračno-desantnih snaga iz Hersona u sektor Orihiv koji je bio vrlo sporan”.