Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoke borbe

Dok Rusi pokušavaju stabilizovati front na istoku, Ukrajinci noćas udarili na jugu

New Project – 2022-10-02T125918.323

Dubina neprijateljskog proboja premašila je 7 kilometara od početnog položaja

Nakon oslobađanja Lymana, ukrajinske snage na istočnom dijelu fronta pokušavaju zauzeti Kreminnu. Ruski izvori sa terena tvrde da su njihove snage uspjele zaustaviti ukrajinsko napredovanja nadomak grada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je Lyman potpuno očišćen od okupatorskih snaga.

I dok Rusi pokušavaju zaustaviti ukarjinsku ofanzivu na istoku, noćas je uslijedio udar na jugu. Potvrdili su to i ruski Telegram kanali.

“Neprijatelj je pokrenuo ofenzivu duž Dnjepra na khersonskoj fronti. Noću su zauzeli selo Zolotaya Balka. Kakvo je stanje jutros još nije poznato”, objavio je bivši ruski oficir i vođa separatista u Donbasu Igor Strelkov.

Ukrajinska vojska objavila je i video snimku iz selea Zolotaya Balka.

“U smjeru Berislava neprijatelj nastavlja napredovati, uklinjavajući se u naš položaj. Neprijateljske jedinice prodrle su do predgrađa sela Belyaevka. Selo Ševčenkovka je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Dubina neprijateljskog proboja premašila je 7 kilometara od početnog položaja”, napisao je.

“Na lymanskom smjeru, neprijatelj nastavlja s napadima u smjeru Kreminne i Svatova. Na području naselja vode se teške borbe. Torske i Terny. Naše trupe još nisu uspjele stabilizirati liniju bojišnice”, piše jutros Strelkov.