Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crno more

Ukrajinci objavili snimak: “Ploveći dron se zabija u ruski brod”

Foto: Screenshot/Twitter

Saopćenje će vjerovatno podići napetosti u Crnom moru, gdje je Rusija prošle sedmice pristala produžiti sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava siguran izvoz žita iz njenih luka

Rusko ministarstvo odbrane je u srijedu objavilo da su tri ukrajinska bespilotna plovila rano ujutro u Crnom moru bezuspješno napala ruski bojni brod Ivan Hurs u blizini Bospora.

Ministarstvo je u saopćenju, objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram, navelo da brod štiti plinovode “TurkStream” i “Blue Stream”, kojima se plin, jednim dijelom preko Crnog mora, iz Rusije transportira u Tursku. Dodali su da brod “nastavlja obavljati svoje zadatke”.

Saopćenje će vjerovatno podići napetosti u Crnom moru, gdje je Rusija prošle sedmice pristala produžiti sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava siguran izvoz žita iz njenih luka.

Ukrajinci objavili novu snimak

Ukrajinci su danas objavili novi snimak. Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom MUP-u, kaže kako se treći brod ipak zabio u ruski vojni brod.

“Jučer sam objavio post o brodu ruske crnomorske flote Ivan Hurs koji je napadnut bespilotnim plovilima.

Rusija je tvrdila da “brod nastavlja obavljati svoje funkcije” ne spominjući u kakvom je stanju. Čini se da je treći dron uspio oštetiti brod”, piše Geraščenko, koji je objavio snimak.