Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Viktor Medvedčuk

Ukrajinci objavili snimak uhapšenog oligarha, obratio se Putinu i Zelenskom

medvedčuk ss

Na snimku on Putina traži da dogovori razmjenu s zarobljenim vojnicima i stanovnicima Mariupolja

Ukrajinske vlasti objavile su snimak uhvaćenog Viktora Medvedčuka, oligarha i Putinovog čovjeka u Ukrajini koji je uhapšen prošle sedmice.

Na snimku on Putina traži da dogovori razmjenu s zarobljenim vojnicima i stanovnicima Mariupolja. Obraća se Putinu i Zelenskom.

Na snimci je dodao i kako je Mariupolj blokiran.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno 12. aprila da je Medvedčuk uhapšen dok je pokušavao da pobjegne iz Ukrajine u vojnoj uniformi. Zelenski, koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju Medvedčuka sa rukama vezanim lisicama, predložio je da se Medvedčuk razmijeni za ratne zarobljenike.

U obraćanju rano 13. aprila, on je rekao da je važno da sigurnosne i vojne snage razmotre takvu mogućnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 13. aprila da “Medvedčuk nije ruski državljanin” i da nema nikakve veze sa, kako je nazvao, “specijalnom vojnom operacijom”.

Uhićeni proruski političar Viktor Medvedčuk planirao je pobjeći iz Ukrajine u odcijepljenu regiju Pridnjestrovlje, saopćila je ukrajinska obavještajna služba SBU.

Medvedčuk je bliski saveznik Vladimira Putina, a uhapšen je jučer nakon specijalne operacije ukrajinskih snaga.

Šef agencije SBU rekao je da se Medvedčuk planirao sastati s ruskim agentima FSB-a u Pridnjestrovlju prije nego što ode u Moskvu. Umjesto toga, zarobljen je u Kijevskoj regiji na putu do granice.

Pridnjestrovlje je nepriznata odcijepljena moldavska regija koja je trenutno pod ruskom okupacijom.