Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obaviješten ambasador

Ukrajinci objavili spiska 650 ruskih agenata širom Evrope, Makedonci protjerali još pet diplomata

russs (1)
Ruska ambasada u Skopju / FOTO: rse

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, oni su obavljali aktivnosti koje su suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima i morat će napustiti Sjevernu Makedoniju

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije proglasilo je pet ruskih diplomata nepoželjnim osobama ili personama non grata i naložilo im da u idućih pet dana napuste Sjevernu Makedoniju.

Naime, ruski ambasador u Skoplju pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, gdje mu je uručena diplomatska nota u kojoj su petorica uposlenih u Ambasadi Rusije označeni kao nepoželjne osobe ili persone non grata, prenosi MIA.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, oni su obavljali aktivnosti koje su suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima i morat će napustiti Sjevernu Makedoniju.

Spomenuto Ministarstvo je već ranije dvojicu ruskih diplomata proglasilo nepoželjnim osobama i protjeralo ih iz zemlje. Rusija je tada reagirala recipročnim mjerama i protjerala makedonske diplomate iz Moskve.

Danas je Obavještajna služba Ukrajine objavila spisak 650 ruskih diplomata koji rade širom Evrope, a zapravo su u pitanju zaposlenici ruskog FSB-a (Federalne službe bezbjednosti).

Ukrajinski “GUR” objavio spiska ruskih agenata / FOTO: gur.gov.ua / Screenshot

Radi se o spisku, kako su naveli, na kojem se nalaže “Zaposlenici FSB Rusije uključeni u kriminalne aktivnosti zemlje agresora u Evropi