naveli su i razlog

Ukrajinci tvrde da će rat završiti u maju, Zelenski: Postalo je noćna mora za Ruse

ruski tenk tw

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom posljednjem obraćanju pozvao ruske vojnike da se odreknu oružja umjesto “sramotnog nastavka rata”

Savjetnik ukrajinskih vlasti Oleksij Arestovič poručio je da bi rat u Ukrajini trebao završiti do početka maja jer će do tada, prema njegovim tvrdnjama, Rusi ostati bez resursa kojima bi i dalje vodili invaziju, piše Guardian.

– Do maja bismo trebali imati mirovni sporazum. možda i mnogo ranije. Vidjet ćemo, govorim o najkasnije mogućem datumu. Ili ćemo imati mirovni sporazum za sedmicu, dvije, što uključuje povlačenje ruskih trupa i vojne tehnike, ili će Rusi pokušati dovesti nove snage, recimo Sirijce, koje ćemo također slomiti pa ćemo imati dogovor sredinom aprila ili krajem aprila.

Tačan tajming ovisi o tome koliko je resursa Kremlj spreman utrošiti u daljnji tijek invazije i hoće li riskirati slanje ročnika kako bi nadomjestili vojnike koje su već izgubili borbama od 24. veljače do danas.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom posljednjem obraćanju pozvao ruske vojnike da se odreknu oružja umjesto “sramotnog nastavka rata”. Također je rekao da je rat postao “noćna mora” za Ruse i ustvrdio da njihove trupe bježe s ratišta i ostavljaju oružje i opremu Ukrajincima.

– Želim poručiti ruskim vojnicima, onima koji su već ušli u naše krajeve i onima koje se šalje da se bore protiv nas. Ruski vojni obveznici, molim vas, pažljivo me slušajte. Ruski oficiri, sve ste već shvatili. Nećete moći uzeti ništa iz Ukrajine. Oduzet ćete živote – mnogo vas je – ali i vaš će biti oduzet.

Zbog čega ćeš umrijeti? Znam, želiš preživjeti. U presretnutim pozivima čujemo što stvarno mislite o ovom ratu, ovoj sramoti i svojoj državi. Vaši međusobni razgovori, vaši pozivi kući svojim obiteljima, sve čujemo. Donosimo zaključke. Znamo ko si. Zato ti nudim izbor: U ime ukrajinskog naroda, dajemo vam priliku da živite. Ako se prepustite našim snagama, ponašat ćemo se prema vama kao što se prema ljudima treba odnositi: dostojanstveno. Onako kako s vama nisu postupali u vašoj vojsci. I način na koji se vaša vojska ne ponaša prema našim ljudima. Odaberite, rekao je Zelenskij.