Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u blizini kijeva

Ukrajinci tvrde: Pronašli smo tijela više od 900 ubijenih civila, smaknuti su!

buca

“Nažalost, mogu reći da smo pronašli tijela 900 poginulih civila i prenijeli ih forenzičkim stručnjacima”, rekao je šef policije regije Kijev Andrij Nebitov na brifingu

Ukrajinske vlasti kažu nastavljaju otkrivati još tijela oko glavnog grada Kijeva, više od sedam dana nakon što su ruske trupe napustile to područje i koncentrirale se na istočnu Ukrajinu.

“Nažalost, mogu reći da smo pronašli tijela 900 poginulih civila i prenijeli ih forenzičkim stručnjacima”, rekao je šef policije regije Kijev Andrij Nebitov na brifingu.

Nebitov je rekao da je više od 350 tijela izvučeno iz Buče – gdje su dokazi o zločinima doveli do optužbi za ratne zločine protiv ruskih vojnika, što je Moskva oštro opovrgla.

Uklanjanje ruševina u Borodjanki i Makarovu još je u toku, a “ispod ruševina će biti još tijela mrtvih”, dodao je načelnik policije.

Naglasio je da su ubijeni civili i da nemaju nikakve veze s vojnim formacijama. “Prisutnost prostrjelnih rana ukazuje na to da su mnogi jednostavno pogubljeni”, rekli su iz ukrajinske policije.