Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci tvrde: Prvi put smo oborili ruski strateški bombarder Tu-22M3

Foto: Screenshot/X

Nakon ruskog saopćenja, komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Olesščuk naveo je da je Kijev “uništio” ratni avion

Ukrajina je saopćila da je u petak prvi put oborila ruski strateški bombarder Tu-22M3, uništavajući ratni avion koji je sposoban da nosi rakete dugog dometa korištene za napade na ukrajinske gradove.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se strateški bombarder srušio u ruskoj južnoj Stavropoljskoj oblasti, stotinama kilometara od teritorije pod uikrajinskom kontrolom, dok se vraćao u bazu nakon izvođenja borbene misije.

Navodi se da je nesreću uzrokovao tehnički kvar.

Nakon ruskog saopćenja, komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Olesščuk naveo je da je Kijev “uništio” ratni avion.

-Prvi put su protuzračne raketne jedinice Ratnog zrakoplovstva, u saradnji s odbrambenim obaveštajnim službama Ukrajine, uništile dalekometni strateški bombarder Tu-22M3, nosač krstarećih raketa Kh-22 koje su ruski teroristi koristili za napade na mirne ukrajinske gradove – kazao je Oleščuk.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija saopćila je da je ratni avion učestvovao u dalekometnom napadu na Ukrajinu.

Rusija je tokom dana izvela veliki raketni napad na centralnu regiju Dnjepropetrovska.

Nepotvrđeni snimci na društvenim mrežama prikazuju ratni avion sa zapaljenim repom kako se spiralno obrušava prema zemlji.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da bombarder više nije nosio bombe.

Ruski regionalni guverner kazao je da su se piloti katapultirali, ali da je jedan od njih poginuo. U toku je akcija spašavanja četvrtog, kazao je on, prenosi Reuters.