Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volodimir Zelenski

Ukrajinske ekipe za vanredne situacije rade na ublažavanju nestašica struje

herson ukrajina rusevina ss

Od oktobra, Rusija napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu u velikim valovima raketnih i udara dronovima

Ekipe za vanredne situacije rade na ublažavanju nestašice struje u brojnim dijelovima Ukrajine nakon ruskih napada, posebno u crnomorskoj luci Odesi, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski.

– U ovom trenutku moguće je djelimično obnoviti snabdijevanje strujom u Odesi i drugim gradovima i oblastma u regiji – kazao je Zelenski u video obraćanju u noći između nedjelje i ponedjeljka.

– Činimo sve da dostignemo što veći broj popravaka u uslovima koji su nastali nakon ruskih udara – kazao je.

Ruske snage koristile su bespilotne letjelice iranske proizvodnje kako bi u subotu pogodile dva energetska postrojenja u Odesi, među kojima i jedno koje snabdijeva strujom oko 1,5 miliona potrošača – praktično kompletnu infrastrukturu koja nije od ključnog značaja u luci i oko nje.

Zelenski je rekao da je Odesa “među regijama s najčešćim nestancima struje”.

Ostale oblasti koje su imale “veoma teške” uslove sa napajanjem, uključuju glavni grad Kijev i Kijevsku oblast, su i četiri regije u zapadnoj Ukrajini, te Dnjepropetrovsku oblast u centru zemlje.

Radovi na obnavljanju električne energije za stanovništvo izvode se neprekidno, rekao je Zelenski.

Od oktobra, Rusija napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu u velikim valovima raketnih i udara dronovima.

Ruske snage pokrenule su invaziju na Ukrajinu u februaru u, kako je Moskva naziva, “specijalnoj vojnoj operaciji” kako bi se uklonila, kako tvrdi, potencijalna prijetnja vlastitoj sigurnosti.

Ukrajina i njeni saveznici optužuju Rusiju za ničim izazvani rat za otimanje teritorije od njenog prozapadnog susjeda, prenosi Reuters.