Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinske snage oslobodile grad kod Harkiva, Britanci: U zadnja 24 sata Rusi slabo napreduju

konvoj harkiv tw

U međuvremenu su britanske obavještajne službe objavile da su ruske snage napravile minimalan napredak u posljednjih 48 sati.

Ukrajinske snage tvrde da su oslobodile grad Čurčiv koji se nalazi jugoistočno od Harkiva.

U objavi na Facebooku u nedjelju navečer ukrajinski glavni štab rekao je da su njihove snage zauzele grad od ruskih vojnika i nanijele velike gubitke ruskim snagama tokom bitke.

Ukrajinski službenici također tvrde da su dva visoka ruska komandanta ubijena tokom bitke za grad koji ima oko 31.000 stanovnika.

U međuvremenu su britanske obavještajne službe objavile da su ruske snage napravile minimalan napredak u posljednjih 48 sati.

U dnevnom izvještaju koji je objavilo britansko ministarstvo odbrane, istakli su kako je “malo vjerovatno da je Rusija do sada uspješno postigla svoje planirane ciljeve”.

Ali, kako dodaju, nastavljen je visok nivo ruskih zračnih i artiljerijskih napada na vojne i civilne mete u ukrajinskim gradovima.

“Nedavni udari bili su usmjereni na Harkov, Mikolajv i Černihiv, a posebno su jaki u Mariupolju”, navodi se u procjeni.

Ova informacija dolazi nakon što je načelnik britanskog štaba odbrane, admiral Sir Tony Radakin, rekao za BBC da ruske trupe nisu djelovale “na kompetentan način”, a da je to “utjecalo na moral”.

Dodao je da su “oni koji su vodili borbu za Rusiju pretrpjeli strašne gubitke” od početka agresije.