Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog agresije na ukrajinu

Zapad traži suspenziju Rusija iz Interpola, odluka se očekuje ove sedmice

interpol AA

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su “trenutnu suspenziju ruskog pristupa njihovim sistemima”, napisao je Patel na Twitteru u nedjelju

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, pozvalo je Interpol da suspendira Rusiju iz međunarodne organizacije za provedbu zakona, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su “trenutnu suspenziju ruskog pristupa njihovim sistemima”, napisao je Patel na Twitteru u nedjelju.

Grupacija je zatražila od Interpolovog izvršnog odbora da donese odluku ove sedmice.

“Postupci Rusije direktna su prijetnja sigurnosti pojedinaca i međunarodnoj saradnji u provođenju zakona”, dodao je Patel, prenosi AFP.

Iako Patel nije precizirao razlog zahtjeva, zapadni saveznici nastoje diplomatski i ekonomski izolirati Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

U nedjelju je američki glavni diplomat Antony Blinken rekao da je Washington vidio “vrlo vjerodostojne izvještaje” da je Rusija počinila ratne zločine tokom upada, posebno u postupanju prema civilima.

Na Vijeću UN-a za ljudska prava prošle sedmice, članovi su velikom većinom glasali za pokretanje istrage o optužbama za zloupotrebu koje su počinile moskovske snage u Ukrajini.

Interpol, mreža od 194 zemlje članice, ima za cilj olakšati policijsku kontrolu međunarodnih zločina.