Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinski generali opisali odbranu Kijeva: Ovo su naše prednosti, Ruse ćemo zaustaviti

Još jedna prednost, prema generalovim riječima, je to što je Kijev industrijski grad, s tvornicama koje su se prenamijenile za proizvodnju predmeta potrebnih za utvrde – betonskih blokova, vreća s pijeskom i raznih protutenkovskih prepreka divljačkog izgleda

Na brifingu u svojoj ratnoj sobi, dva ukrajinska generala odgovorna za obranu Kijeva izjavila su za BBC kako se njihove snage žestoko bore kako bi rusko topništvo zadržali izvan dometa, ali su prihvatili da je glavni grad ranjiv na rakete.

Međutim, topografija i teren grada su na njihovoj strani, rekao je general Andrij Kriščenko. Grad je velik i raširen. Presijecaju ga rijeke, ne samo moćni Dnjepar koji dijeli Kijev na dva dijela već i njegove pritoke.

“To je s jedne strane teško braniti, s obzirom na to da je jako velik”, rekao je. “Ali s druge strane, ovo je plus. Rijeke i mostovi na prilazima su gradu. Naše jedinice grade odbranu i utvrde”, dodaje.

“Oko grada ima mnogo malih rijeka koje se ulijevaju u Dnjepar i ima mnogo tresetišta pa to znači da područje nije pogodno za masovno kretanje trupa”, objašnjava.

Još jedna prednost, prema generalovim riječima, je to što je Kijev industrijski grad, s tvornicama koje su se prenamijenile za proizvodnju predmeta potrebnih za utvrde – betonskih blokova, vreća s pijeskom i raznih protutenkovskih prepreka divljačkog izgleda.

“Ukrajinci su rasporedili dobro organizirane i dobro naoružane snage, koje su raznijele strateške mostove. Tisuće ljudi prognanih iz grada Irpina harali su preko rijeke na ostatke jednog od njih s ponekim posjedom”, kaže general.

Ali Rusi ih nisu mogli pratiti, rekao je.

“Ovo su takve močvarne nizine i ne mogu ih proći. Da nema ukrajinskih vojnika, jednostavno bi bacili pontonski prijelaz preko rijeke. Ali mi smo tu i želimo ih uništiti”, dodao je, prenosi Index.