Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN

Ukrajinski ministar vanjskih poslova upozorio na strašne globalne posljedice ruske invazije

Dmytro Kuleba – fena

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba upozorio je diplomate da će “početak rata velikih razmjera u Ukrajini biti kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo”

Generalni sekretar UN-a i ukrajinski ministar vanjskih poslova izjavili su danas na Generalnoj skupštini u New Yorku da bi invazija Rusije na Ukrajinu u punom razmjeru imala razoran globalni učinak.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je tijelo da se “naš svijet suočava s trenutkom opasnosti” zbog ukrajinske krize s Rusijom.

– Ako se sukob u Ukrajini proširi, svijet bi mogao vidjeti razmjere i ozbiljne posljedice neviđene dugi niz godina – rekao je.
Guterres je pozvao “sve strane da omoguće siguran i nesmetan pristup humanitarnim agencijama, uključujući područja istočne Ukrajine koja nisu pod kontrolom vlade”.

– Vrijeme je za suzdržanost, razum i deeskalaciju – rekao je Guterres.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba upozorio je diplomate da će “početak rata velikih razmjera u Ukrajini biti kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo”.

Zamolio je Ujedinjene narode da Moskvu smatraju odgovornom za, kako je rekao, napad na “temeljna načela međunarodnog prava”.

– Ako Rusija sada ne dobije oštar, brz i odlučan odgovor, to će značiti potpuni bankrot međunarodnog sigurnosnog sistema i međunarodnih institucija koje su zadužene za održavanje globalnog sigurnosnog poretka – rekao je on, prenosi AFP.

Pozvao je Rusiju da povuče trupe s ukrajinskog tla i nastavi s diplomatijom.

– Rusija mora prestati destabilizirati međunarodnu sigurnosnu situaciju. Mi Ukrajinci želimo mir i želimo riješiti sva pitanja diplomatijom – rekao je Kuleba.