Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament

Ukrajinski narod dobio nagradu za slobodu Saharov

evropski parlament ss

Nagrada se daje u vidu novca u iznosu od 50.000 eura, koja će biti podijeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva

Narod Ukrajine primio je u srijedu godišnju nagradu Evropskog parlamenta Saharov za slobodu misli u čast svoje borbe protiv ruske invazije.

– Ne postoji niko više zaslužan za ovu nagradu – rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na skupu s predstavnicima ukrajinskog društva koji su primili nagradu u ime naroda zemlje.

-Za sve one Ukrajince koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Za sve one Ukrajince koji ustaju i bore se za ono u šta vjeruju – rekla je Metsola.

Nagrada, koja nosi ime pokojnog sovjetskog disidenta Andreja Saharova, dodjeljuje se svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Prošle godine nagrada je dodijeljena zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom zbog njegovih napora da ospori vlast ruskog predsjednika Vladimira Putina. Parlament je u oktobru proglasio ovogodišnje pobjednike.

Narod Ukrajine predstavljali su osnivač dobrovoljačkog korpusa hitne pomoći pod nazivom Tairini anđeli Julija Pajevska, advokatica za ljudska prava Oleksandra Matvijčuk i prognani gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja Ivan Fedorov.

– Veoma je simbolično da ove godine hrabri narod Ukrajine dobije Saharova jer ljudi imaju mnogo veći uticaj nego što mogu zamisliti – rekao je Matvijčuk, koji je zajedno sa Fedorovom zatražio više oružja za Ukrajince.

– Treba nam nekoliko stvari. Treba nam oružje, sankcije i pravda, a zatim oporavak – kazao je on.

Nagrada se daje u vidu novca u iznosu od 50.000 eura, koja će biti podijeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.