Sukob s Rusima

Ukrajinski predsjednik Porošenko proglasio ratno stanje

porosenko333

NATO je danas sazvao hitan sastanak povodom događaja na Krimu,

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je danas ukaz o odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara iduće godine, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsjednika.

Predsjednik Ukrajine je potpisao dekret nakon što je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima.

Da bi odluka stupila na snagu potrebna je saglasnost ukrajinskog parlamenta, prenosi Reuters.

Kako prenose ukrajinski mediji, dekret je ranije odobrio Savjet za bezbjednost.

“Aktivirati odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu od 26. novembra 2018. o vanrednim mjerama za obezbjeđivanje državnog suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja u Ukrajini”, navodi se u dokumentu, javljaju svjetski mediji.

U jučerašnjem incidentu ranjeno je šest ukrajinskih vojnika, a dvojica teže.

NATO je danas sazvao hitan sastanak povodom događaja na Krimu, dok će i Normandijska četvorka (Njemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska) održati danas ranije zakazan sastanak o situaciji o Ukrajini.

Reuters prenosi da je Rusija odbila pozive međunarodne zajednice na oslobađanje ukrajinskih mornara i tri broda koja je zaplijenila u nedjelju navodeći da su oni nezakonito uplivali u ruske teritorijalne vode.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin je izjavio da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije.

“Ukrajina će potražiti da pronađe put za mirno rješenje spora, ali prirodno, zadržava pravo da primijeni samoodbranu”, rekao je Klimkin, prenosi Tass.

Prema njegovim riječima, potezi Rusije “idu i protiv opšteg međunarodnog prava i protiv konvencije UN o pravu mora”.

“O tim pitanjima će se raspravljati na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, dodao je on.

Rusija je u nedjelju zatvorila Kerčki moreuz u blizini Krima i zaplijenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Danas je Kerčki moreuz ponovo otvoren, a generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov izjavio je da se plovidba kroz moreuz koji spaja Crnno i Azovsko more odvija normalno.