Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulične borbe na istoku Mosula, civili bježe iz grada

mosul-borbe

U nastavku operacije oslobađanja Mosula u istočnom kvartu Gagjali, svega kilometar od centra grada, vode se žestoki sukobi između iračke vojske i terorista ISIS-a, a civilno stanovništvo napušta svoje domove i kreću se ka sigurnijim regijama van Mosula

Civili iz istočnih dijelova Mosula koji su poprište sukoba bježe u kolonama ka teritoriji koju kontroliraju kurdske snage peshmerge.

Kako se ne bi našli na udaru vojnih snaga koje provode operaciju oslobađanja grada, civili na vozilima ističu bijele plahte u znak da traže utočište van ratne zone.

Iračke snage prihvataju val izbjeglih iz Mosula i najavljuju da će svi ti civili biti zbrinuti u novootvoreni izbjeglički kamp u mjestu Hazir koje jugoistočno od Mosula kontroliraju snage iračke vojske.

Združene iračke snage već dvije sedmice provode opsežnu operaciju oslobađanja Mosula od terirista ISIS-a, a specijalna jedinica iračke vojske pod nazivom “Zlatne snage“ danas je ušla u istočni mosulski kvart Gagjali. Tako su iračke snage stigle svega kilometar od centra Mosula u kojem se nalazi više od milina civila.