Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oproštajno pismo Radojice Golemovića: Zašto sam ubio sina

ubistvo-banja-luka

Radojica Golemović (60) koji je u ponedjeljak ujutro u mjestu Dragočaj kod Banje Luke na spavanju nožem ubio suprugu Brankicu (47) i sina Božidara (19), a potom sebe raznio bombom, ostavio je oproštajno pismo čiji detalji otkrivaju motiv ovog monstruoznog čina.

S obzirom na to da je napunio 60 godina i 40 godina radnog staža, Radojica je uskoro trebao u penziju, a strahovao je da iznos koji bude dobijao neće biti dovoljan za život njegove porodice, kao i da neće imati novca da sinu plati fakultet.

On je u ponedjeljak oko 5:30 sati prvo nožem izbo suprugu dok je spavala, a zatim sina, čije je beživotno tijelo pronađeno iza vrata, te se pretpostavlja da je pokušavao pobjeći, a onda se ponovo vratio do supruginog tijela i zario joj nož u tijelo, te izašao. Zatim je uzeo torbu u koju je već ranije spremio nekoliko ručnih bombi i eksploziv. Izvadio je jednu bombu i aktivirao je, usljed čega su mu odbijene šake obje ruke, podlaktice, dio glave i vrata.

Kako je za Faktor ispričao izvor iz policije, u pismu koje je ostavio vidljivo je da su ga mučili egzistencijalni problemi, kao i da je uoči stravičnog čina bio u dilemi da li ubiti samo sebe ili cijelu porodicu.

– Pisao je o egzistencijalnom strahu, o tome kako sin po završetku Elektrotehničke škole treba da upiše fakultet, jer je bio dobar učenik, a da on neće imati novca da ga školuje, jer će mu penzija biti značajno manja od plate. Također, naveo je i dilemu da li samo izvršiti samoubistvo ili pogubiti cijelu porodicu, kao i to da će ipak sve pobiti da se supruga i sin iza njega “ne pate” – kazao je naš izvor iz policije.

Rodbina, prijatelji i komšije Golemovića nijednog trenutka nisu posumnjali da se sprema tako strašna tragedija. Svi su ponavljali da je Radojica bio pošten i vrijedan čovjek, bez izraženih psihičkih promjena ili oboljenja. Iako su prekjučer izjavili da je radio u Unicredit banci, saznaje se da je Radojica bio zaposlen kao higijeničar u firmi “Eurosan”, te je samo povremeno čistio i ovu banku.

Detalji ubistva u Banjoj Luci: Suprugu i sina zaklao dok su spavali