Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 47. godini

Umro Aleksej Navalni, najveći kritičar Putinovog režima i Kremlja: “Pozlilo mu je”

Foto: Vijeće Evrope
Aleksej Navalny

Navaljni, poznati kritičak Kremlja, udaljen je iz kaznene kolonije IK-6 u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve početkom decembra. Njegovi saradnici su od tada više puta izrazili zabrinutost, navodeći da nemaju nikakve informacije o tome gdje se on nalazi

Veliki kritičar Kremlja i režima Vladimira Putina, Aleksej Navalni (47), je danas preminuo, objavile su to danas ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu, a prenosi Reuters.

“Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenih A.A. Navalni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je odmah stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Ljekari hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika”, stoji u objavi ruske zatvorske uprave.

Inače, posljednje informacije su govorile o tome da se Navalny nalazi se u kaznenoj koloniji u regionu Jamal-Nenec u Rusiji, rekla je u ponedeljak njegova portparolka Kira Jarmiš.

Navaljni, poznati kritičak Kremlja, udaljen je iz kaznene kolonije IK-6 u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve početkom decembra. Njegovi saradnici su od tada više puta izrazili zabrinutost, navodeći da nemaju nikakve informacije o tome gdje se on nalazi.

On je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, povrh jedanaest i po godina koje je već služio.

Navaljni se 2021. dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom. Njegovi pristaše uspoređuju ga s preminulim južnoafričkim čelnikom Nelsonom Mandelom, a ruske vlasti u njemu vide ekstremista povezanog s CIA-om koji želi destabilizirati Rusiju.

Inače, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je potjernicu za Olgom Mihajlovom, advokaticom zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, nakon što je u odsustvu optužilena za ekstremizam, javlja agencija RIA, a prenosi Reuters.

Mihajlova je prošlog mjeseca rekla da je već bila napustila Rusiju u vrijeme kada su optužbe objavljene.

Još tri advokata Navaljnog uhapšena su u oktobru pod sumnjom da pripadaju “ekstremističkoj grupi”.

Pristalice Navaljnog kažu da vlasti hapse njegove advokate kako bi on bio što više izolovan u zatvoru, gdje služi kaznu od više od 30 godina.

Navaljni je premješten u kaznenu koloniju sjeverno od Arktičkog kruga u regiji Jamal-Nenec, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve.