u 97. godini

Umro bivši kineski predsjednik Jiang Zemin

jiang-zemin

Jiang je došao na vlast nakon događaja na Tiananmenu

Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin umro je u Šangaju srijedu u dobi od 96 godina od leukemije i otkazivanja organa, javljaju kineski državni mediji.

Bio je jedna od glavnih ličnosti u Kini u posljednjih nekoliko decenija i predsjedavao je u vrijeme velikog kineskog ekonomskog rasta. Nadgledao je mirnu predaju Hong Konga 1997., ali je kritikovan zbog oštrog stava prema vjerskoj sekti Falun Gong 1999. godine.

Jiang je došao na vlast nakon događaja na Tiananmenu. Ti događaji su izazvali žestoku borbu za moć u vrhu Komunističke partije Kine između tvrdokornih reakcionara i reformatora. Jiang je izabran kao vođa za kojeg se vjerovalo da će ujediniti tvrdolinijaše i liberalnije političare.

Kada je 1989. službeno imenovan nasljednikom Deng Xiaopinga, Kina je bila na samom početku modernizacije svoje ekonomije. Kada je napustio predsjedničku dužnost 2003., Kina je postala članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i pobijedila je u kandidaturi za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine.

Nakon što se službeno penzionisan, bivši gradonačelnik i šef Komunističke partije u Šangaju, Jiang Zemin je s uskim krugom bliskih saradnika uticao na politički život Kine. Iza sebe je ostavio suprugu Wang Yeping i dvije kćerke.