Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umro bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher

Hans-Dietrich Genscher

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher preminuo je u 89. godini, saopćio je njegov ured u petak.

On je preminuo u četvrtak navečer u svom domu u mjestu Wachtberg-Pech,u blizini Bonna, od srčanih problema, navodi se u saopćenju.

Genscher je bio ministar vanjskih poslova Zapadne Njemačke i vicekancelar od 1974. do ujedinjenja zemlje u 1990., nastavljajući s tom dužnošću do 1992.

On je također bio predsjednik liberalne FDP stranke od 1974 do 1985.

Tokom hladnog rata Genscherova politika detanta prema istočnoj Evropi i njegovo rano priznanje zasluga ondašnjeg sovjetskog čelnika Mihajla Gorbačova otvorili su put za ujedinjenje Njemačke.

– Osjećam se previše malim da odam počast tom velikom državniku, velikom Evropljaninu, tom velikom Nijemcu – izjavio je zamjenik portparola njemačke kancelarke Angele Merjkel, Georg Streiter, odajući počast Genscheru.

Jedan od najslavnijih Genscherovih momenata bio je u 1989. u njemačkoj ambasadi u Pragu, gdje se obratio hiljadama Istočnih Nijemaca koji su očajnički pokušali da pređu na Zapad.

Objavljujući sporazum s češkom komunističkom vladom koji im je omogućio siguran prolaz, Genscher je izjavio: “Došli smo ovdje da kažemo da je vaš odlazak…”

Ostatak rečenice prekinut je bučnim znacima odobravanja, prenosi BBC.