Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moskva

Umro Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo Aleksandra Litvinenka

kovtun

Litvinenko je preminuo nekoliko sedmica nakon što je pio zeleni čaj zatrovan radioaktivnim polonijum-210 u londonskom hotelu Milennium, gdje se sastao s Kovtunom i drugim osumnjičenim, Andrejom Lugovojom

Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa koje je optužila Britanija za trovanje kritičara Kremlja Aleksandra Litvinenka u Londonu u 2006., preminuo je od COVID-19 u moskovskoj bolnici, javila je ruska novinska agencija TASS u subotu.

Litvinenko je preminuo nekoliko sedmica nakon što je pio zeleni čaj zatrovan radioaktivnim polonijum-210 u londonskom hotelu Milennium, gdje se sastao s Kovtunom i drugim osumnjičenim, Andrejom Lugovojom.

Britanski istražitelji pronašli su tragove polonija na lokacijama širom Londona na kojima su boravila dvojica ljudi, među kojima i uredima, hotelima, avionima i na nogometnom stadionu Arsenala. Oni su negirali da su izveli trovanje, i Rusija je odbila da ih izruči Britaniji kako bi se suočili sa suđenjem.

Litvinenko, britanski državljanin, bio je bivši oficir KGB-a koji je postao žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je na samrtnoj postelji optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo, ali je Kremlj uvijek negirao da je imao bilo kakvu ulogu u njegovom trovanju.

Sudac u britanskoj istrazi u tom slučaju zaključio je u 2016, da je ubistvo bilo djelo ruske špijunske agencije FSB, koje su vjerovatno odobrili njen tadašnji direktor, Nikolaj Patrušev, i Putin lično.

TASS je citirao riječi Lugovoja, koji je sada ugledni član ruskog parlamenta, da žali zbog smrti “bliskog i vjernog prijatelja”, prenosi Reuters.