Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umro Staljinov unuk Aleksandar Burdonski

stalin345

Pozorište ruske vojske jutros je objavilo vijest o smrti svog direktora, kazališnog režisera Aleksandra Burdonskog.

Radi se o unuku čuvenog sovjetskog diktatora Josifa Visarjonoviča Staljina. Smrt ga je zatekla u 76. godini života. Uživao je veliki ugled u teatarskim krugovima i nosilac je više odlikovanja te statusa Nacionalni umjetnik Rusije.

Aleksandrov otac bio je Staljinov mlađi sin Vasilij, no on je preuzeo prezime svoje majke, kako bi trpio manje neugodnosti zbog omraženosti svog djeda, kojeg se tereti za velike komunističke čistke i pomor više miliona građana Sovjetskog Saveza.

Aleksandrov otac Vasilij umro je 1962. godine zbog alkoholizma, koji je objašnjavan problemima koje je imao zbog svog oca Staljina. Iako je, kao vazduhoplovni oficir, zbog nemara kažnjavan i u vrijeme dok je njegov otac vladao Sovjetskim Savezom, Vasilij se po njegovoj smrti našao na meti komunističkih istražilaca. U više navrata je osuđivan, da bi na kraju odležao osam godina u zatvoru.

Nakon toga, Vasiliju su vraćena građanska prava, ali je zbog pretjerane upotrebe alkohola umro u 41 godini života. Pored danas preminulog Aleksandra, imao je još dva sina.