Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvrta škola trčanja u Tuzli, uskoro i noćni polumaraton

ark_rekreativci_skola_trcanja_tuzla_2

ARK Rekreativci Tuzla pokrenuli su četvrtu školu trčanja, sveobuhvatni program koji za cilj ima promoviranje kulture rekreativnog trčanja i poticanje zdravog načina života. Simbolično, škola je započela sa radom u sedmici u kojoj se obilježavaju Svjetski dan sporta i Evropski dan debljine.

Preko 60 polaznika škole, uz pažljivu pripremu treninga od strane iskusnih trenera, trenirat će utorkom i četvrtkom od 19:00 sati te nedjeljom od 8:00 sati na stadionu Kampusa UNTZ.

Prije samo nekoliko godina, kada je škola trčanja prvi put pokrenuta, na ulicama Tuzle se mogao vidjeti tek poneki trkač. Danas se teško može proći bez susreta sa rekreativnim trkačima.

„Jako smo ponosni na uspjeh projekta škole trčanja i što ove godine upisujemo svoju četvrtu generaciju. Cilj nam je da potaknemo polaznike da naprave pozitivnu promjenu u svom životu i iskoriste prednosti koje donosi rekreativno trčanje„ – izjavio je Mirzet Halilović, nosilac projekta škole trčanja.

Škola trčanja namijenjena je svim građanima, bez obzira na godine i fizičku spremnost. Treninzi su u potpunosti krojeni po mjeri polaznika i raspoređeni na tri termina sedmično. Koristi trčanja su mnogostruke: prevencija debljine, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijelog organizma, promoviranje zdravog životnog stila i pomoć pri smanjenju loših i nezdravih navika.

Pozitivne tjelesne promjene, koje se događaju uslijed redovnog trčanja, utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa, zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja. Stoga, ARK Rekreativci Tuzla kod građana nastoje osvijestiti važnost koncepta aktivnog življenja koji, zajedno sa zdravom prehranom, osnažuje duh i tijelo, te na taj način povećava samopouzdanje i kvalitetu zdravlja i života u cjelini.

Ovog ljeta članovi ARK Rekreativci u Tuzli organiziraju i Prvi noćni polumaraton „Pokaži da možeš!“, utrku sa najvećim porastom popularnosti, koju imaju svi veći gradovi u regionu.