Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN bira generalnog sekretara: Nakon 4. kruga glasanja Guterres ispred Lajčaka i Jeremića

antonio-guterres

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) završen je četvrti krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, poslije kojeg je i dalje u prednosti Antonio Guterres, Miroslav Lajčak je drugi, dok je kandidat Srbije Vuk Jeremić na trećem mjestu, saznaje FoNet u diplomatskim izvorima.

Antonio Guterres je u ovoj rundi dobio 12 pozitivnih glasova, dva negativna i jedan neodlučni, Lajčak 10 pozitivnih, četiri negativna i jedan neodlučni, a Jeremić je imao devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodlučna glasa.

To je do sada Jeremićev najbolji rezultat, jer je ovog puta ima dva pozitivna glasa više nego ranije.

Srđan Kerim je dobio osam pozitivnih glasova i sedam negativnih, dok je Suzana Malkora dobila sedam pozitivnih glasova, isto toliko negativnih i jedan neodlučni.

Irina Bokova dobila je podršku sedam zemalja, pet je bilo protiv i tri uzdržana glasa, a Danilo Tirk prošao je nešto lošije sa sedam glasova podrške i šest protiv, dok su dvije zemlje bile neodlučne.

Helen Klark je dobila podršku šest članica Savjeta bezbjednosti UN, sedam je bilo protiv, a dva člana su bila uzdržana.

Kristijana Figueres dobila je podršku pet zemalja, a 10 je bilo protiv, dok je Natalija German imala podršku tri članice Savjeta bezbjednosti, dok je 11 bilo protiv. U slučaju German jedna zemlja je bila uzdržana.